Защо някои бебета се раждат с коса, а други не?

0
Смята се, че хормоните, отделяни по време на бременност, също вероятно контролират растежа на косата на бебето
Смята се, че хормоните, отделяни по време на бременност, също вероятно контролират растежа на косата на бебето

Суеверията, свързани с бременността, гласят, че ако бъдещата майка има киселини, бебето ѝ ще се роди с много коса

През 2006 г. изследователите проучват това твърдение и откриват, че от 28 жени с киселини, 23 са родили бебета с буйна грива.

Смята се, че хормоните, отделяни по време на бременност, също вероятно контролират растежа на косата на бебето.

Независимо дали това е вярно или не, някои бебета се появяват на бял свят с доста коса, а други не. Bright Side се опита да разбере причините за това любопитно явление, пише profit.bg

Косата на новороденото може да изглежда различно с порастването

Бебетата се раждат с такова количество космени фоликули, каквото ще имат през целия си живот. Косата на бебето (или липсата й) обаче по нищо не прилича на тази, което се появява на главата на порасналото дете.

Генетиката също играе роля

Въпреки че експертите не са 100% сигурни защо някои бебета се раждат с коса, а други не, те вярват, че гените и ДНК може да имат пръст в това. Обикновено растежът на косата започва около тридесетата седмица от бременността. Ако бебето се сдобие с коса в утробата, то вероятно и ще се роди с такава.

Може да се дължи на хормоните на майката

Нивата на хормоните са високи в утробата, така че вероятно и те спомогнат за растежа на косата на бебето. След раждането обаче тези стойности спадат значително. Това забавя растежа на косата на новороденото.

"Плешивите" бебета не са непременно лишени от хранителни вещества

Тъй като бебетата се раждат с различно количество коса, някои родители се притесняват, че в утробата са страдали от липса на хранителни вещества, най-вече на калций. Но това не е вярно и е нормално бебетата да имат оскъдно количество коса до 1-годишна възраст.

Все пак, ако новороденото страда от липса на желязо или някои други заболявания, това може да засегне растежа на косата, но обикновено има и други признаци, които не са свързани с прическата.

Някои бебета се раждат с лануго

Това е вид нежно окосмяване, което покрива телата на някои новородени. Плодът развива лануго около четвъртия или петия месец от бременността и го отделя около шестия или седмия месец. Това означава, че често то изчезва преди раждането, но някои недоносени бебета се появяват на бял свят, покрити с тези фини косъмчета.

Бебетата с косопад са нормално явление

Повечето новородени губят част или цялата си коса през първите 6 месеца от живота си. Това е нормално и обикновено се дължи на триенето на скалпа в леглото. Тази причина изчезва, когато бебетата започнат да седят и да се движат повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари