Какво представлява кръш синдромът?

2
Земетресения, катастрофи, производствени или битови инциденти - това са част от случаите, при които възниква
Земетресения, катастрофи, производствени или битови инциденти - това са част от случаите, при които възниква Видео: NOVA

Земетресения, катастрофи, производствени или битови инциденти - това са част от случаите, при които възниква

Кръш синдромът е шоково състояние след продължителен натиск с голяма тежест и смачкване на обширни мускулни групи, обикновено се развива след злополука свързана със затрупване на тялото от пръст, сняг, строителни материали и др.

Земетресения, катастрофи, производствени или битови инциденти - това са част от случаите, при които човек може да се окаже затрупан или затиснат. Освобождението от такива ситуации невинаги е краят на проблема. Степента на увредата зависи от продължителността на компресията.

Според проф. Вили Захариев кръш синдром най-често се развива при притискане на краката. "Колкото е по-голям обемът на притиснатата мускулатура, толкова по-сериозни увреждания се очакват. За пръв път е описан след земетресението в Месина, Сицилия. Тогава е направена връзка между него и бъбречната недостатъчност. След Втората световна война на много места е известен като синдром на Байуотърс", обясни той, предава NOVA.

По думите му притискането трябва да продължи между 4 и 6 часа, за да се развие този синдром. "Има и случаи на развиване и само след 1 час, това е пряко свързано с тежестта, обема на притискане и времето. Опасността за здравето е свързана с повишеното количество калий. Това може да причини сериозни ритъмни нарушения на сърцето, достигащи до сърдечен арест. Второто сериозно усложнения е острата бъбречна недостатъчност", заяви проф. Захариев.

Проф. Пламен Кинов от болница ИСУЛ споделя, че тежките ПТП стават все по-чести, а сред пострадалите има и такива с кръш синдром. "Сравнително често имаме такива пациенти. Бавно се възстановява нарушената циркулация на увредената мускулатура. В шокова зала пациентите се реанимират, ако има премачкване на тъканите. Понякога се стига и до ампутация на крайник, тъй като увредените тъкани започват да се разграждат и може да се запушат кръвоносни съдове или да се увреди черен дроб, повявяват се токсини", разкри той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари