Какво прави Русия в Украйна според експертите

9
Руската инвазия няма да се ограничи само върху областите Донецк и Луганск, които Москва призна за независими, а ще се разпростре и в други райони на Източна Украйна, възможно е дори в цялата страна
Руската инвазия няма да се ограничи само върху областите Донецк и Луганск, които Москва призна за независими, а ще се разпростре и в други райони на Източна Украйна, възможно е дори в цялата страна Снимка: Свободна Европа

Основната цел на наредената от руския президент Владимир Путин военна операция в Украйна в ранните часове на четвъртък е сваляне на настоящите управляващи в Киев, инсталиране на марионетно правителство и физическото унищожаване на всички, готови да се съпротивляват

Руската инвазия няма да се ограничи само върху областите Донецк и Луганск, които Москва призна за независими, а ще се разпростре и в други райони на Източна Украйна, възможно е дори в цялата страна, пише Свободна Европа.

Така експертите по отбрана и сигурност и бивши служебни военни министри Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев коментираха навлизането на руска войска в Източна Украйна и съобщенията за реални бойни действия и ракетен обстрел там.

Двамата са единодушни, че за разлика от военния конфликт в Донбас, който от 2014 г. насам включва взаимни обстрели от двете страни на линията на конфликт между украинските сили и проруските сепаратисти, сега вече става въпрос за пълномащабна война.

“[Путин] не желае да има свободна, демократична, независима Украйна за съсед на Русия. Затова целта му е да установи марионетно управление”, заяви Шаламанов пред Свободна Европа в четвъртък с уточнението, че “по-страшното е, че с навлизането на това управление се цели да бъдат унищожени абсолютно всички хора в Украйна, които биха оказали съпротива”.

Той е майор от българската армия, министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. и ексдепутат от “Демократична България”.

Шаламанов определи официалното изявление на Москва, че в момента руската армия нанася прецизни удари по военни обекти, които не застрашават цивилното население, като “наивно обяснение”. По думите му става въпрос за “пълномащабна война”, чиято първа фаза, естествено, започва с удари по обекти на противовъздушна отбрана, на ударни сили.

След тези удари обаче бившият военен министър очаква да последва “сухопътна операция, най-вероятно - с диверсионни и активни действия на специални служби, да бъде сменено ръководството на страната и да бъдат арестувани и физически унищожени всички хора в Украйна, които по някакъв начин биха оказали съпротива”.

На този фон Шаламанов се надява, че Западът ще окаже пълна политическа подкрепа на Украйна, ще осъди действията на Путин и ще предостави на украинската армия “въоръжение, техника, разузнаване, помощ в сферата на киберсигурността - всичко, което може да бъде извършено без непосредствено разполагане на сили на НАТО в Украйна”.

Другото, което ще е необходимо, според него, е “икономическа помощ в дългосрочен план за възстановяване, след като бъде отразена тази агресия, заедно с нови санкции срещу Русия”.

“В същото време се надявам новата стратегическа концепция на НАТО, която трябва да бъде приета в Мадрид, да включва съвсем нов модел на възпиране и засилена отбрана в Източна Европа, така че по никакъв начин да не хрумне на Кремъл, чрез кибератакаи, хибридни атаки, дезинформация, активни мероприятия на разузнавателните служби да дестабилизира региона”, добави Шаламанов.

Той е категоричен, че в момента има голяма опасност от разрастване на военния конфликт в Украйна. Според бившия депутат “в най-лошия случай, ако действително се инсталира марионетно правителство в Киев и се сломи всяка възможна украинска съпротива”, това може да амбицира Кремъл да дестабилизира допълнително цяла Източна Европа.

Проф. Тодор Тагарев също е на мнение, че целта на инвазията, наредена от Путин, няма да се ограничи само с Донецк и Луганск, а ще има за цел по-голяма част то Източна Украйна и дори цялата страна.

Осем години имаше обстрели по линия на конфликт между сепаратистите и Украйна. В момента имаме удари по реална военна сила, имаме инвазия, каза пред БНТ Тагарев, който е дългогодишен служител в системата на българската отбрана и бивш военен министър в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

По думите му не е изключено руските войски да започнат да нападат не само военни цели, както правят към момента, а да започнат да удрят цивилни цели.

Освен това той е сигурен, че подобно на анексирането на Крим през 2014 г. и сега ще се стигне до присъединяване на Донецк и Луганск към Русия. Тагарев дори подчерта, че изобщо не трябва да се изключва и сценарият, при който целта на руската инвазия е цяла Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    SORRY
    ТОЗИ ИДИОТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВАЛЕН ,СЪДЕН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ.НЕ МОЖЕ ЕЙ ТАКА ВСЕКИ ПО-СИЛЕН ДА ПРЕЗВЕМА КЪДЕТО СИ ПОИСКА.ДИАЛОГЪТ ТРЯБВА ДА Е ПРЕДИМСТВО А,СЪПРИЧАСТНОСТТА НАЙ-СИЛНА ОТ ВСЯКОГА.
  • -28
    4
    русенец
    Във всеки случай рейтингът на Путин в САЩ е по-висок от този, на собствения им президент.:)) https://www.newsweek.com/biden-thinks-hes-fdr-america-thinks-hes-failure-opinion-1680758
  • -22
    3
    Da
    Американците се наиграха в Украйна, както и в Афганистан, Чечня, Нагорний Карабах, за малко в Казахстан и т.н. Циркът свърши !
  • 28
    2
    Ъхъ
    Смърт за Путлер, смърт за руската педерация! Разпад и мизерия за вас азиатски орки!!!
  • 21
    1
    РУК за Ръша
    Много точен анализ! А тук е пълно с жалки антибългарски и пропутлерастки тролчета, които се радват на инвазията на късокракия диктатор в съседна суверенна държава!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари