Професор Кънчев: Предстои един много опасен етап от войната в Украйна

0
"Тази пауза, при положение, че руското военно командване е много изнервено, тъй като блицкригът не се състоя, ми дава основание да очаквам в следващите 2 - 3 дни да утроят и учетворят атаката си, за да решат проблема", заяви експертът
"Тази пауза, при положение, че руското военно командване е много изнервено, тъй като блицкригът не се състоя, ми дава основание да очаквам в следващите 2 - 3 дни да утроят и учетворят атаката си, за да решат проблема", заяви експертът Снимка: БГНЕС / Архив

"Предстои един много опасен етап, в който много лесно конфликтът може да ескалира извън границите на Украйна. Конгресът на САЩ много точно преценява ситуацията".

Това прогнозира пред БНР проф. д-р Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш заместник-министър на отбраната.

Той уточни, че основание за тази негова прогноза е фактът, че руската армия днес даде коридори за евакуиране на цивилното население от украинските градове:

"Тази пауза, при положение, че руското военно командване е много изнервено, тъй като блицкригът не се състоя, ми дава основание да очаквам в следващите 2 - 3 дни да утроят и учетворят атаката си, за да решат проблема".

Според него войната върви към своя пик, но той е далеч и високо.

По думите на експерта няма технологична възможност да бъдат предоставени полските изтребители МиГ-29 на украинската армия, защото в страната няма летища. Над 70% от тях бяха разрушени в първите дни на военната офанзива на Русия, припомни той:

"Дори да бъдат доставени тези изтребители по някакъв начин на определени летища, руската ракетна артилерия много бързо ще ги засече и открие. Тя ще ги унищожи, така че е безсмислено. А стационирането на изтребители в страна от НАТО ще налее масло в огъня и Путин ще обяви, че това е вече война на НАТО с Русия. Виждам колко внимателно и премерено в действията си е американското правителство, за да не влезе Европа в този най-тежък сценарий, при който, ако бъде засегната страна от НАТО, да бъде задействан Член 5 за колективна отбрана".

Проф. Кънчев изтъкна, че вече е късно Путин да бъде спрян:

"Ако искаше някой сериозно да го спре, това трябваше да стане в периода след анексирането на Крим, т.е. след 2014 година досега. Украйна можеше да бъде ускорено приета за член на ЕС, украинската армия можеше да бъде въоръжена и много по-добре подготвена със съответната противовъздушна и противоракетна отбрана, което щеше да изиграе въздържащ ефект срещу интервенция на руската армия. Сега вече е късно".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари