Какво е правила прокуратурата докато се краде през Автомагистрали?

1
В този безконтролен монопол на прокуратурата е системният проблем
В този безконтролен монопол на прокуратурата е системният проблем Снимка: БГНЕС / Архив

Може би няма изненадани, че през Автомагистрали са се крали милиони. Също едва ли има изненадани, че такава мащабна схема не може да стане без позволението (и облагодетелстването) на премиера. Може би любопитен е фактът, че са изнесени в сакове, като в криминален филм

Тук идва обаче въпросът - какво е правила прокуратурата, която има независимост? За да стигнем дотам, че МВР да трябва да прави собствено разследване?

Това са процесуални детайли, които обаче са в сърцето на гранд корупцията - прокуратурата има преписки, папчици, бележки, които се вадят и прибират когато е политически удобно. В момента прокуратурата е недоволна, че МВР ѝ върши работата.

Да, съгласно НПК прокуратурата е водещият орган в наказателното преследване. МВР, ДАНС и другите служби не могат да повдигат обвинения.

И именно в този безконтролен монопол на прокуратурата е системният проблем. Че никой не може да търси сметка на главния прокурор защо не разследва нещо или защо прави фиктивни разследвания и така активно да работи срещу правосъдието.

Затова предлагаме конституционна реформа, при която главният прокурор се назначава и уволнява от Народното събрание.

Божидар Божанов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари