Какво доведе до абсурдния прием в русенските училища

1
Училище "Иван Вазов" да бъде извадено от списъка със средищни училища
Училище "Иван Вазов" да бъде извадено от списъка със средищни училища Видео: Кис 13

Училище "Иван Вазов" в Русе да бъде извадено от списъка със средищни училища.

Това бе предложено от общинския съветник Владо Владов на днешната извънредна комисия по образование, заради порочна практика при записването на първокласници.

Владо Владо настоява предложението да се разгледа на сесията на Общинския съвет през юли.

Статистиката сочи, че само 4 деца са завършили детската градина в село Басарбово, 20 обаче са били записаните в първи клас в средищното училище "Иван Вазов". Според общинския съветник Владо Владов причината е в издаването на адресни регистрации на хора, които не живеят в Басарбово. Това оставяло много други деца извън първото класиране. 

Други общински съветници пък отдават проблема на това, че родителите често искат децата им да учат в т.нар. елитни училища, за които има голяма конкуренция.

Началникът на отдел "Образование" Сашо Щерев обясни защо се е стигнало до това положение. Той каза, че освен в "Иван Вазов", подобен проблем имало и в "Отец Паисий", "Любен Каравелов" и училището за европейски езици. 

Един от потърпевшите родители, които присъстваха на днешното заседание на постоянната комисия, се чудеше защо детето му не е прието в СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ", въпреки че има необходимите точки.

На извънредното заседание на Постоянната комисия по образование и наука стана ясно, че работна група вече е започнала да разглежда проблема с класирането при приема на първокласници в няколко русенски училища.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари