Какво да правим вкъщи, когато е лошо време

4
Вали, вали, денят е много скучен, а часовете се нижат бавно
Вали, вали, денят е много скучен, а часовете се нижат бавно

Вали, вали, денят е много скучен, а часовете се нижат бавно. Поглед към часовника дали вече не е минал час, а след това към прозореца с надеждата най-сетне да спре и да свърши този дъждовен ден

Когато денят е делничен, времето сякаш минава по-бързо, но ако този ден се окаже уикенд, у дома, с крещящи и пълни с енергия деца наоколо, какофонията става пълна.

Вариантите да се изкара това отегчително време съвсем не са малко, всичко е въпрос на въображение и малко креативност. И без значение дали човек е сам, с приятели, със семейството си или с гореспоменатите деца, винаги ще се намери какво да се прави, при това забавно, различно, а защо не и по-сплотяващо.

И така, забравяме за футболния турнир и за скачането в локви и започваме да търсим интересни и забавни занимания у дома. Важното е да приемем деня като време за зареждане и свързване с хората, които обичаме. И да не се притесняваме, защото слънцето (вероятно) ще изгрее утре.

Кино маратон

Цял сезон на любимия сериал или няколко серии от филм, който всички обичат, е нещо, за което все не остава време. Е, сега го има в изобилие. Всичко, което трябва са няколко удобни възглавници, купа с пуканки и сода. Може да се затъмни леко стаята, за да бъде кино ефектът пълен.

Широко отворени очи, хрупане и насладата от любимия филм, какво друго му трябва на човек.

Готварски ден

Дъждовният ден е чудесен за изпълнение на рецепти, за които друг път не остава време. Лазаня с домашни кори, многопластова торта или изискван гурме специалитет, са само малка част от ястията, които може да се направят и със сигурност ще „изядат“ няколко часа от времето.

Книга с рецепти

Ако една домакиня разполага с много рецепти и все се чуди как да ги организира, това може да бъде перфектната дейност за един дъждовен ден - семейна книга с рецепти.

За целта са необходими:

- Тетрадка

- Картички или листчета с рецепти (колкото повече пръски сос по тях, толкова по-автентично)

- Етикети

- Снимки от семейни ястия

- Лепило

- Ъгли за снимки

- Линия

- Блестящи стикери с букви

- Лента

Как се прави:

Може да се копират всички рецепти и снимки, ако домакинята иска да направи книга с рецепти за семеен подарък за повече хора. Рецептите може да се организират по период от време, празник или друга тема, която вдъхновява.

С декоративните елементи книгата ще добие персонализиран вид и ще бъде по-лесна за ориентир.

Стикерите с букви може да се използват за заглавия на рецепти или за корицата на книгата. Панделката е за украса.

Търсене на съкровища

Деца в къщата? Може да бъдат избавени от скуката на дъждовния им ден с игра за търсене на съкровища. За целта трябва да се измислят различни улики за всеки играч, като всяка следа води до следващата и накрая до съкровището. Запечатват се в пликове, надписани с номер на улика (например 2/7 или „две от седем“). Това ще помогне на търсачите на съкровища да проследят уликите и да намерят съкровището - малка играчка, шоколадово лакомство, а защо не и дребни монети. Може също децата да играят в екип, за да решат уликите и да открият съкровището заедно.

Вана с мехурчета

Едно от най-добрите занимания за дъждовен ден за възрастни е да се отпуснат и релаксират във вана, пълна с мехурчета. В чист съд се смесват чаша мек течен сапун за ръце или тяло, 1 супена лъжица захар или мед и 1 яйчен белтък. Цялата смес се излива под течащата вода. За много суха кожа може да се добави супена лъжица леко масло, като бадем или сусам.

Лагер у дома

Ясно е, че няма как точно сега да се организира лагер сред природата, но това не означава, че не може да стане в къщата. Няколко одеяла, възглавници и спални чувала, и …. лагерът е готов. И за да бъде атмосферата автентична, може да се помисли за импровизиран пикник и страшни истории, които да се разказват.

Изработка на диамантен гоблен

Лепенето на диамантени гоблени е едно от най-добрите занимания за един дъждовен ден. Днес на пазара може да се намери изключително разнообразие от модели и стилове, но не това е най-важното. 

Лепенето на съвременни гоблени има много положителни страни – успокоява нервите, подобрява координацията, помага за концентрацията и не на последно място, може да помогне за справяне с някои лоши навици – пушене или безразборно ядене.

Тази страхотна дейност изисква време, желание и търпение, а тъй като е сравнително бавен процес може да се окаже малко отегчителен за начинаещите. Все пак крайният резултат наистина си заслужава - ваше произведение на изкуството ще краси дома ви.

Измислете игра

Без значение дали навън е дъждовно или слънчево, има някои дейности, които е добре да се упражняват редовно. За тях няма нужда от реквизит, само въображение.

История с една дума: Започвайки с „Имало едно време“, всеки човек в стаята трябва да напише по една дума. Накрая се съставят история по думите. Добре е да има замислен предварително жанр ― приказка, история за призраци…

Импровизирана поезия: Един човек казва стих, а следващият трябва да продължи с друга, която се римува с нея и т.н. Нека децата казват първия ред; от възрастните да намерят римата.

Чудовище! Измисля се въображаемо чудовище, като всеки човек добавя нова характеристика към описанието на чудовището от първия човек. Всяка нова идея трябва да започне с ентусиазирано „Да, и ...“ и да надгражда върху вече описаното.

Спа у дома

Какво по-добро време от това, когато навън е студен, мрачен и скучен дъждовен ден, за да се поглези малко човек? Може да бъде релаксираща вана, маска за коса, масаж, йога серия или медитация. За повече атмосфера може да се добавят ароматни свещи или арома лампа. Важното е човек да остане със себе си и да се отдаде на пълна почивка – без телефони, без техника и социални мрежи – само дъждът и самите вие.

Чаено парти

Едно от най-класическите неща, в които може да участват и децата. Красиви дрехи, изискан порцелан, маслени бисквити и чай, разбира се….Какво по – забавно следобедно време от това да се внесе малко английски чар.

Съветите подготвихме със съдействието на магазин за гоблени www.Goblenizavsichki.co

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари