Какво да правим при ухапване от комар?

1
Важно е да се знае как да се третират тези ухапвания, за да се избегне инфекция
Важно е да се знае как да се третират тези ухапвания, за да се избегне инфекция

Ухапванията от комар са проблем, който засяга хората в много части на света. Обикновено причиняват неприятен сърбеж по кожата, но понякога могат да предизвикат и болка, особено ако се инфектират и подуят.

Важно е да се знае как да се третират тези ухапвания, за да се намали дискомфортът и да се избегне инфекция.

Най-характерната и неприятна особеност на ухапването от комар е сърбежът, но колкото и силен да е той, не бива да има чесане на засегнатата област. Това може да доведе до нараняване на кожата, което да бъде „входна врата“ за инфекция.

Макар да ни се струва, че по този начин сърбежът се облекчава, резултатът е точно обратен – влошава се.

Вместо това, засегнатото място трябва да се измие с антибактериален сапун и вода. Това облекчава сърбежа и намалява риска от инфектиране. Мястото се подсушава с леко потупване на кожата, а не с триене.

След това едно или две ледени кубчета трябва да се завият в парче плат и да се поставят върху мястото на ухапването. По този начин се облекчава сърбежът, а също така се намаляват зачервяването и подуването.

Върху областта следва да се нанесе продукт, облекчаващ сърбежа. Подходящо в случая е алое вера. Тези продукти са полезни също така и при ухапвания от други насекоми или слънчево изгаряне, тъй като имат успокояващ кожата ефект.

Могат да се използват и антихистаминови препарати. Те предотвратяват разпространението на хистамина, който причинява подуване и сърбеж.

На малките деца, които не могат да се въздържат от почесване на засегнатото място, е препоръчително поставянето на лейкопласт върху него.
 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари