Какво да правим, ако имаме системно агресивен съсед?

0
Какво казва законът и съветът на специалистите
Какво казва законът и съветът на специалистите Снимка: iStock

Втори ден полицаи и психолози не могат да убедят барикадиралия се в жилищен блок в "Люлин" мъж да се предаде на полицията

Мъжът, както стана ясно, е с множество криминални регистрации, а по думите на съседите му системно, години наред ги тормози.

Частен случай, който поставя по-общия въпрос - какво може да направи човек, ако попадне в ситуация с подобен съсед и на чия страна е законът?

Пред блока в "Люлин" в последните часове летяха стъклени шишета, микровълнова печка и газова бутилка. Редовна картинка, но от два дни - с полицейски ленти в нея, информира БНТ.

Това казват съседите, а законът казва, че те имат право да викат полиция, когато се почувстват заплашени или да се обединят и да поискат съдът да изгони мъжа от блока, ако 75% от всички съседи са съгласни. Практиката казва друго.

"Действително чисто практически се превръща в кауза пердута. Процедурата е доста мудна", казва адвокатът Росен Рашков.

Трябва да вземат решението на общо събрание, да предупредят писмено съседа си, той три пъти да наруши предупреждението, съдът да провери законно ли е искането и да издаде заповед за изпълнение. Последната стъпка практически не присъства като възможност в закона и някои съдилища отказват.

"Не могат и отказват част от тях да издадат такава заповед за изпълнение. Може да продължи месеци, в някои случаи и години", казва адвокатът.

И над 90% от опитите за това са неуспешни. И тъй като Темида в случая не върши работа, се обръщаме към психологията. Какво не трябва да правим със системно агресивен човек?

"Обичайната защитна емоционална реакция е на агресията да се отговори с агресия, спрямо агресията да се приложи сила. А това води до ескалация", казва Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости.

Ако виждаме един повтарящ се подобен модел на поведение, той със сигурност ще се задълбочава и не трябва да го подминем. Трябва да сме сдържани и внимателни. Но не трябва да го подминем, защото той най-вероятно в един момент ще ескалира.

В този блок ескалацията вече се е случила. За дългата процедура е късно и всичко остава в ръцете на полицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    да
    Пример за такъв е Румен Бубянов от Дружба 3. Известен е с това, че полицаите ходят веднъж седмично у тях да му духат, при което се подписват в специална тетрадка. Има множество жалби срещу него от съседите му, включително и за закани за убийство, срязани гуми, срязани спирачни маркучи на автомобилите, но понеже русенската полиция обожава да му смуче хуя, не предприема действия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари