Какви са последиците за организма от кафето на гладен стомах

0
Кофеинът увеличава производството на стомашна киселина, която по същество е солна киселина и помага на тялото да смила храната. Но когато се произвежда на празен стомах, тя започва да „разяжда“ стените му
Кофеинът увеличава производството на стомашна киселина, която по същество е солна киселина и помага на тялото да смила храната. Но когато се произвежда на празен стомах, тя започва да „разяжда“ стените му Снимка: Pixabay

Много хора са склонни да се откажат от закуската, но не и от сутрешното кафе

Но според експерти този подход е напълно грешен. Кофеинът увеличава производството на стомашна киселина, която по същество е солна киселина и помага на тялото да смила храната. Но когато се произвежда на празен стомах, тя започва да „разяжда“ стените му. Това постепенно причинява проблеми със стомашно-чревния тракт като киселини и язви, алармира Actualno.com

Повечето от дамите пият кафе на гладно преди тренировка, защото вярват, че това им помага да не преяждат.

Но ако тази практика се превърне в рутина, тогава гастритът и язвата са неизбежни. В случая няма значение вида на кафето: на прах, лиофилизирано или гранулирано.

Според експерти утайката е най-вредна, защото в нея има високо съдържание на вещества, агресивни за храносмилателните органи.

Диетологът Людмила Денисенко обяснява, че въпросът не се ограничава само до увреждане на стомаха. Активната му работа предизвиква производството на жлъчка, която запълва празния дванадесетопръстник и това стартира процесите на язва.

Главният лекар на американската клиника PushDoctor Адам Саймън твърди, че чаша кафе на гладно е най-силният тласък за стартиране на храносмилателната система.

Според него пиенето на кафе на гладно увеличава елиминирането на течности от тялото, което може да доведе до дехидратация. Освен това, заедно с течността, тялото губи витамини от групата В, които играят важна роля за устойчивостта на човек при стрес.

Кафето също пречи на усвояването на важни вещества като калций, калий, желязо, цинк и това нанася непоправими вреди на тялото.

Терапевтът Олег Лотос добавя към негативите и претоварване на сърдечния мускул. Той допълва, че когато кафето се пие с мляко и захар, тогава има повишено производство на инсулин и в резултат се стига до претоварване на панкреаса.

Кафето на гладно причинява промени в настроението, безпокойство и дори депресия. Това заключение е направено от учени от университета в Йокохама в Япония. Според тях кофеинът на гладно пречи на производството на серотонин (хормона на радостта), повишава нивото на кортизол (хормона на стреса) и същевременно забавя производството на гама-аминомаслена киселина, която играе съществена роля за намаляване на нивата на стрес и успокояване на нервната система. Кафето без кофеин има подобен ефект.

Сертифицираният диетолог Лесли Лангевин предлага кофеиновата напитка да се приема само сутрин и след консумацията на питателна закуска.

Учени от Куинсланд са доказали емпирично, че кафето притъпява глада. Но в случая загубата на тегло е съпътствана с големи стомашни проблеми.

Ползите от кафето отдавна са доказани и по правило отдавна не са оспорвани от никого. За да може тази напитката да потвърди добрата си репутация и да не навреди на организма, е необходимо да я пиете в най-оптималното време.

Диетолозите са категорични, че това са сутрешни интервали от 10 до 11 часа, обяд от обяд до 14 и вечерни интервали от 17 до 18 часа. И в никакъв случай на гладно, оптималният вариант е 20-30 минути след хранене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари