Какви рискове крие къпането в река Дунав?

0
Всяка година статистиката отчита случаи на удавяния в реката
Всяка година статистиката отчита случаи на удавяния в реката Снимка: Dunavmost

Всяка година статистиката отчита случаи на удавяния в реката

Лятото всеки търси прохлада от жегите. Видинчани често намират спасение от горещините във водите на Дунав. И макар и тази година да има издадена забрана за къпане в реката, това не спира ентусиастите, предава БНР.

Видинчани разказаха, че досега не са имали проблеми с чистотата на водата. Според тях обаче основният проблем е липсата на условия на градския плаж при "Баба Вида" - душове, чадъри и спасител.

"Хубава е водата, не е лоша водата. Според мен трябва да се осигури душове, тук да сложат чадърите - то лятото мина вече... Някой път водата е мръсна много, някой път е по-чиста, но горе-долу е добра... Редовни сме тук, свикнали сме и идваме. Сега не знам колко е замърсена и дали изследват, но от години идваме тук и не сме заболели още. Не сме имали проблеми. Но едно време имаше и спасители тука. Тия душове обикновено ги слагат тук, когато тръгнат онези с лодките - ТИД-а. Ако има едни душове, когато излезе човек да се изплакне малко, ще е много по-добре", казаха видинчани.

Оказва се, че това, което на едни пречи, прави за други плажът още по-привлекателен. Група туристи от Германия и Чехия разказаха, че плажът им харесва, именно защото е по-спокойно и диво.

"Току-що пристигнахме. Пътувахме цялата нощ. Когато минахме границата и стигнахме до Видин, видяхме в Гугъл, на карта, че тук има хубав плаж и решихме да се освежим. Харесва ми, защото е много спокойно и е приятно да се къпеш в Дунав - бях изненадан, че водата е с доста добро качество", каза Волфганг от Германия.

Радек, който е от Чехия, също харесва градския плаж при "Баба Вида":

"Мисля, че е доста чисто. Водата е извлякла малко боклуци, но така е навсякъде. На мен не ми липсва това, че няма плажни чадъри. Мисля, че плажът е перфектен с тези естествени условия. Може би ние просто предпочитаме такива по-диви условия пред местата, които изглеждат сякаш са от каталог на някой хотел и са изгубили своята идентичност. Ако и тук стане като на всяко друго място, като от някой каталог, този плаж ще загуби своята уникалност. Така че плажът ми харесва както е сега."

Директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин д-р Венцислав Владински обясни, че всяка година се взимат проби от водата и те трайно показват отклонения на качеството от безопасните норми. Проби се взимат от две места - плажа при "Баба Вида" и в района на комплекс "120 апартамента", допълни той.

"От изследванията, които колегите проведоха от РЗИ - Видин е видно, че водите са с много лоши качества по изследваните параметри. Най-вече - ешерихия коли и чревните ентерококи. Като завишението е минимум два пъти - два пъти по-голямо от допустимите норми. Всяка година се вземат проби - когато стане въпрос за плажния сезон, за къпалния сезон. И пробите, за съжаление, не се променят съществено - тоест винаги си излизат положителните проби, които са над нормата, два-три пъти над нормата", каза д-р Владински.

Рисковете от здравна гледна точка са свързани с разпространението на чревни заболявания, с типичната им клинична картина - диария, повръщане, температура. Особено уязвими са малките деца и възрастните хора, посочи директорът на здравната инспекция.

Освен от чревни неразположения, къпането в река Дунав е свързано и с още по-сериозни рискове. Всяка година статистиката отчита случаи на удавяния в реката. За съжаление, основно жертвите са деца и младежи. Според дългогодишния спасител Иван Цолов, най-честата причина за инциденти е подценяване на реката и надценяване на собствените възможности. Дъното на река Дунав крие много опасности - остри камъни, клони, плитчини, ями. За неопитния плувец риск са и силните течения. А най-добрата превенция срещу опасностите във всеки един водоем е умението да плуваш добре, каза Иван Цолов.

"Като дългогодишен спасител - над 13 години съм бил спасител, мога да кажа, че специално в случая с река Дунав основните проблеми, освен че няма спасител, най-големите проблеми са свързани с дъното на реката. За разлика от морето, където дъното всяка сутрин е обозначено от спасителите, обозначено с шамандури, мъртвите течения се обозначават, има флагове за вълнения, в Дунава няма никакви предупредителни знаци освен: "Къпането забранено". В повечето случаи младите, децата, така да кажем, подхождат пренебрежително. По наше време не беше така - ние израснахме на Дунава и като че ли имахме по-ясна представа за ситуацията. Може би, защото познавахме дъното, познавахме се един друг, не си надценявахме възможностите... Много е важно как се влиза във водата. Не можеш да скочиш на място, например, където не познаваш дъното", обясни Иван Цолов.

Табелите, забраняващи къпането не спират хората да влизат в река Дунав. Не ги спират и забраните на здравните власти. Затова трябва да се предприемат стъпки за осигуряване на поне един охраняем плаж във Видин, смята Иван Цолов. А съветът му за тези, които въпреки рисковете са решили да се разхладят в реката е: подхождайте внимателно при влизането, оглеждайте се за опасности като камъни, ями и други неравности и не скачайте на места, където не познавате дъното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    плюс минус
    По времето на соца в Дунава имаше т.н. плаващ басейн Лебеда, намираше се в реката между сегашните пасарелки. Водата на реката преминаваше през басейна. Имаше съблекални, бюфет, шезлонги, душове.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари