Каква поличба ще ни донесе появата на Витлеемската звезда

0
Двете най-големи планети на Слънчевата система са напът да се „сблъскат“ в изключително рядко събитие
Двете най-големи планети на Слънчевата система са напът да се „сблъскат“ в изключително рядко събитие Видео: NOVA

Двете най-големи планети на Слънчевата система са напът да се „сблъскат“ в изключително рядко събитие

Нощта на 21 срещу 22 декември е най-дългата нощ в Северното полукълбо. Според поверията това е моментът, в който светлината започва отново да печели надмощие над тъмнината.

Тази година обаче най-дългата нощ е специална и по още един повод - за първи път от четири века насам планетите Юпитер и Сатурн ще са толкова близо една до друга, че ще изглеждат като "двойна планета" - съвпад, който много от хората определиха за "Витлеемската звезда".

Звездата е онова нещо, което Бог използва, за да ни дава някакви знаци. Всеки ще види нещо различно – така е и в библейския текст – пастирите, които са на поляната и пазят стадата си - при тях идва ангел Господен и им казва: „Роди ви се цар и т.н.”, те чуват божествените химни и отиват; животните виждат визуално, защото те са в яслите; мъдреците пък виждат звездата”, казва доц. д-р Ивайло Найденов – декан на Богословския факултет на СУ в ефира на "Неделята на NOVA".

Всеки от нас ще види нещо различно в зависимост от това какви духовни очи има, какви са неговите връзки и отношения с Бога. Едни ще бъдат пастири, други ще бъдат мъдреци, трети ще бъдат като животните – може да има и Иродовци, които просто няма да видят”, посочва още той.

Ние човеците може да заложим в тази звезда нашето си послание. Това би било много красиво, защото имаме нужда и от надежда, и от любов, защото имаме нужда и от топлина и от светлина, особено пък тази година”, добавя д-р Найденов. 

Освен религията и науката изследва мистиката около Витлеемската звезда и поличбата, която тя носи.

Можем само да видим какви явления са се случвали около времето, когато се предполага, че е бил роден Иисус, но не можем да кажем точно кое явление е обявено и се е имало предвид някога под Витлееемска звезда”, разказва Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Има различни версии. Според някои това е комета и нерядко я изрисуват като такава, тоест като звезда с опашка. Това обаче е едната версия. Може също така да е било съединение на ярки планети, тоест видимо приближаване на ярки планети като да кажем Венера и Юпитер”, казва още той.

И учените, и вярващите ни подканват да гледаме към небето с любопитство и надежда. Там, където Витлеемската звезда бележи началото на новия и по-добър живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук