Каква е връзката между имунитета и психиката?

1
Менталното здраве може да повлияе на цялостното ни състояние
Менталното здраве може да повлияе на цялостното ни състояние Видео: NOVA

Менталното здраве може да повлияе на цялостното ни състояние

Според скорошни проучвания потиснатата имунна система може да влияе върху психичното здраве, обратната връзка също е в сила – менталното здраве може да повлияе на имунитета, съобщава NOVA.

Например в случаите, когато сме болни от грип или настинка и останем в леглото си за няколко дни. Обикновено много хора не се чувстват в състояние да извършват обичайните дейности няколко дни по-късно, дори и физическото им състояние да е подобрено. В тези моменти по-скоро се чувстваме като някой, който страда от депресия – всичко това не е случайно, казват учените.

Основният механизъм на имунната система, който учените свързват с психичните заболявания, е възпалението. Според тях хората, които имат възпалителен процес в организма, са по-склонни да изпитват депресия, което може да обясни защо един на всеки 4 шизофреници, постъпващи за лечение на психични заболявания в болниците, едновременно са имали и инфекция на уринарния тракт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари