Каква е лечебната сила на меда от Свети Харалампий?

2
Този мед е специален, той не е за ежедневна употреба
Този мед е специален, той не е за ежедневна употреба Видео: NOVA

Този мед е специален, той не е за ежедневна употреба

Всички обичаме пчелния мед и знаем колко полезен може да бъде той. В деня на Свети Харалампий обаче, медът придобива една по-особена сила, измолена в храмовете в цялата страна. В годечкото село Гинци, високо в планината, се провежда този християнски ритуал.

„Този мед е специален и се употребява, само когато имате нужда. Той не е за ежедневна употреба. Когато сте болни, немощни, когато нямате сили, нека благодатта на Светия дух да бъде върху вас. Нека мирът Божи да е в домовете ви”, помоли се отец Харитон, предава NOVA.

Лечебната сила на меда беше измолена в древния храм „Свети Николай” в село Гинци. В ранни зори, още докато леденостуденото време е затиснало долината на река Нишава, отец Харитон припява името на светеца-чудотворец Харалампий, покровител на пчеларите. Кулминацията на службата е поръсването на бурканите със светена вода.

Кокетната църква грее високо над селото, запазена и поддържана от добри хора. Храмът е уникален с мозайката на Свети Николай, която посреща всеки вярващ на входа. Изработена е от Стойка Макдоналд. Авторката живее в Дубай, но майка ѝ е тук. Именно тя дала идеята да помогнат за свежия вид на храма след странен сън. Древната църква е само частица от всичко, което човек може да види в района.

В топлия сезон село Гинци предлага историческа разходка сред останки от крепости, както и живописен преход към старопланинския връх Ком. Пътят към него е около 3 часа. През зимата разходката не е за всеки, тъй като снежните преспи и зимният студ могат да са особено опасни за неподготвения планинар. Пролетта, лятото и есента обаче, природата в полите на Балкана е приказна.

А хората от село Гинци са убедени, че разходката в планината има същата лечебна сила като пчелния мед от Свети Харалампий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари