Почитаме свети Харалампий, покровителят на пчеларите

1
Пчеларите отбелязват своя професионален празник
Пчеларите отбелязват своя професионален празник

Пчеларите отбелязват своя професионален празник

На 10 февруари почитаме свети Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла.

Свети свещеномъченик Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия. Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. Над 100-годишен е бил, когато жестокият римски император Септимий Север го подложил на мъчения, за да се откаже от Христа, и го измъчвал близо 13 години. Твърд и непоколебим оставал Харалампий, а вярата му лекувала всичките му рани и всяка сутрин той осъмвал непокътнат.

Може би заради чудодейното му излекуване народът почита свети Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция той предпазва от чума, затова често е изографисан, държащ я затворена в стъкленица. Заради тази своя сила светецът е смятан за покровител на меда и пчеларите, които на днешния 10 февруари отбелязват своя професионален празник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари