Какъв е юридическият казус около оттеглянето на проектокабинета?

0
Подобно нещо в българския парламентаризъм не се е случвало, което внася несигурност около процедурата
Подобно нещо в българския парламентаризъм не се е случвало, което внася несигурност около процедурата Снимка: БГНЕС

Кандидат-премиерът Пламен Николов трябва писмено до Народното събрание или от трибуната да заяви отказа

Малко по-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че проектокабинетът му няма да бъде предложен за гласуване в пленарна зала утре. Той се обиди на „Демократична България“ и ИБГНИ, които изразиха много критики към спорния състав на предложеното правителство, и в типичния си стил – чрез запис по собствената си телевизия – обяви че няма да има гласуване.

Това повдига въпроса какво се случва сега, след като Трифонов върна като изпълнен мандата на президента Румен Радев в петък, държавният глава издаде указ, с който предлага на парламента да гласува предложения състав, а сега няма да има гласуване. Подобно нещо в българския парламентаризъм не се е случвало, което внася несигурност около процедурата, пише economic.bg

Очаквано изявлението на Трифонов по телевизора не стига. Съгласно чл. 84, т. 6 от Конституцията, парламентът първо гласува министър-председателя. След това с отделно решение и по предложение на вече избрания премиер депутатите гласуват състав и структура на Министерския съвет.

Според Борислав Цеков, доктор по конституционно право, Пламен Николов, който е предложението на ИТН за премиер, може да откаже да предложи състав и структура на МС, с което процедурата приключва и се преминава към консултации на президента и връчване на проучвателен мандат на кандидат-премиер, посочен от втората по големина парламентарна група – в случая ГЕРБ.

"Единственият начин утре предложеният за министър-председател да не бъде подлаган на гласуване е той с лично волеизявление, внесено писмено в НС или направено от парламентарната трибуна, да декларира, че се отказва“, обясни пред kmeta.bg Цеков.

Според други юристи Пламен Николов трябва първо да напише официално писмо до президента Румен Радев, а след това и до председателя на Народното събрание Ива Митева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари