Какъв е срокът на годност на боядисаните яйца

1
Експертите са категорични, че яйцата, които прекарват минимум два часа на стайна температура, се превръщат в среда за развитие на множество бактерии
Експертите са категорични, че яйцата, които прекарват минимум два часа на стайна температура, се превръщат в среда за развитие на множество бактерии

Ако сте от хората, които боядисват дузина яйца за Великден, трябва да сте наясно с това какъв е техният срок на годност.

Преди да напълните хладилника с боядисани варени яйца, е добре да се замислите дали техният срок на годност е същият като при обикновеното варено яйце. Огледайте внимателно повърхността им и вижте дали нямат пукнати, маскирани с боя.

Не трябва да забравяте, че срокът на годност на шарените яйца автоматично се съкращава, заради това, че те няколко дни са на стайна температура, тъй като са част от украсата на великденската трапеза. Експертите са категорични, че яйцата, които прекарват минимум два часа на стайна температура, се превръщат в среда за развитие на множество бактерии, предупреждава Actualno.

Има и друга специфика, свързана с варените яйца. Когато преминават през термична обработка, част от защитния им слой пада. След това, когато отново ги потопим в гореща вода, за да ги боядисаме, пада още от техния защитен слой. Така яйцата биват изложени на въздух и бактерии.

Според специалистите великденските яйца, които не се съхраняват в хладилник, е добре да се консумират на същия ден или най-късно през следващите два дни.

Ако обаче съхранявате красиво боядисаните яйца в хладилник, срокът им на годност се удължава до 6 дни.

Много внимавайте, когато консумирате шарените яйца след Великден. Спазвайте стриктно годността им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари