Как влияе смяната на часовото време на нашето здраве?

0
Пациентите със сърдечносъдови заболявания са една по-уязвима група, казва кардиологът д-р Стоян Стефанов
Пациентите със сърдечносъдови заболявания са една по-уязвима група, казва кардиологът д-р Стоян Стефанов Снимка: УМБАЛ „Света Екатерина“

Пациентите със сърдечносъдови заболявания са една по-уязвима група, казва кардиологът д-р Стоян Стефанов

Преди няколко дни преместихме стрелките на часовника с един час напред и преминахме от зимно в лятно часово време. Как се отразява това на здравето ни разказва кардиологът д-р Стоян Стефанов от Медицинския център на УМБАЛ „Света Екатерина“.

По думите му смяната на часовото време влияе върху циркадния ритъм. Циркадният ритъм представлява промените в организма, свързани с часовете на денонощието. Циркадният ритъм е ключов за регулацията на всички органи и системи, включително и на сърдечносъдовата система. Малки промени в циркадния ритъм могат да доведат до дисбаланс в организма и да повишат риска от някои болести, особено сърдечносъдови, обясни кардиологът.

"Пациентите със сърдечносъдови заболявания са една по-уязвима група за такива промени в циркадния ритъм. Те са по-чувствителни и смяната на часовото време може да доведе до нарушения в контрола на кръвното налягане", предупреди д-р Стефанов, пише на страницата на УМБАЛ „Света Екатерина“.

Препоръката за превенция на тези усложнения е премахване на часовото време и смяната от летен в зимен часови режим, за да може циркадния ритъм да се запази.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари