Как ще се проверява има ли корупция в българските общини?

0
Новата инициатива има за цел да гарантира на бизнеса, че няма да бъде подложен на корупционен натиск
Новата инициатива има за цел да гарантира на бизнеса, че няма да бъде подложен на корупционен натиск Снимка: БГНЕС

Новата инициатива има за цел да гарантира на бизнеса, че няма да бъде подложен на корупционен натиск

Министерството на икономиката, съвместно с международната организация Transparency International, представи инициатива за нулева корупция в общините. Целта е да има гаранции, че бизнесът няма да бъде подложен на корупционен натиск, а министерството ще гарантира със сертификат за общини с нулева корупция, като оценката ще правят експерти от международната организация.

"Това е една много интересна идея, която идва в синергия с една инициатива, която правим от 2015 г. за разрез на антикорупционните усилия на местно ниво както на общини, така и на всички институции, които работят на местно ниво, което е много важно за бизнеса, защото инвестициите у нас винаги са локални", обясни изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов в предаването "Лице в лице".

Според Славов инициативата ще върне стимулът на общините за по-прозрачно управление.

"Липсваше и стимул да прилагат антикорупционни стандарти, системи за управление на корупционния риск, но точно тук идва идеята на министъра на икономиката - да направи тази симбиоза между добро представяне на общините в тази посока и възможността на министерството да насочва инвестиции и финансиране на местно ниво", допълни той.

Славов разясни и каква е системата, по която ще бъде изготвена оценката на всяка една община, която участва в инициативата.

"Става въпрос за около 100-150 параметъра, които са качествени и отразяват правната рамка, вътрешните правила, ресурсите – финансови и човешки, и начинът, по който функционира самата институция. Данните се взимат от самите изследвани институции, от статистически изследвания, интервюта от типа „сверки на място“ и потребителите, които имат пряк досег до административната услуга", разясни експертът.

На базата на предварителни разговори се очертават няколко общини, които са заявили интерес за участие към момента - Русе, Видин и Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари