Сертификати ще показват в коя община няма корупция и е подходяща за инвеститори

0
До момента само общините Видин, Русе и Бургас са пожелали да се включат
До момента само общините Видин, Русе и Бургас са пожелали да се включат

Стартираме механизъм, по който общините ще могат да се сертифицират с най-добрите практики, които да изчистят корупцията.

Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петковпри представянето на съвместна инициатива с Transparency International – Асоциация „Прозрачност без граници“ за създаване на нов механизъм сертификатОбщина без корупция“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Инициативата има за цел общините да могат да се сертифицират, като такива с нулева корупция. Те ще имат възможност да привличат инвеститори, които да алармират при рискове от корупция. „Трансперънси Интернешънъл“ ще бъде гарант като допълнителна контактна точка, към която инвеститорите да се обърнат при проблем, за да имат спокойствието за инвестицията, която правят.

Всяка община има шанс да влезе в тази система и да започне да чисти корупцията“, обясни още Петков и допълни , че ако се премахне този риск от страната ни, инвестициите ще бъдат огромни. „Трябва да обърнем бранда корупция и да изчистим името на България“, подчерта той.

По думите му ще се борим с корупцията на пазарния принцип на конкуренцията и всяка община има шанс да влезе в системата. Като общини, които вече са изявили желание да се включат към програмата, той посочи Видин, Бургас и Русе.

Икономическият министър каза още, че когато има заявено намерение от чужд инвеститор, ще му се представят общините, които са сертифицирани. „Аз се надявам, че общините на конкурентен принцип ще се стремят да получат такъв сертификат за нулева корупция", обясни той.

Изпълнителният директор на „Трансперънси Интернешънъл“ България Калин Славов от своя страна посочи, че организацията има стандарти за управление на корупционния риск. Той изтъкна, че с този механизъм ще се постигне повече отчетност и прозрачност в общините. „Работим за местния индекс на почтеност от 2014 г. Трябва да се стимулират добрите практики, за да излезе страната ни от дъното на класацията за корупция“. По думите му това е позитивен подход за постигане на по-добър инвестиционен климат, като това са добри практики за управление антикорупционен риск.

Славов подчерта, че механизмът за оценка е комплексен. „Оценяваме правната рамка, усилията за повече отчетност и прозрачност, както и управлението на сигналите. Нормативната основа е по международни стандарти за оценка на корупционен риск. Това е детайлен процес с реални резултати“, завърши той .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари