Как ще работи системата за електронните винетки?

0
От 17 декември хартиените винетки ще могат да се конвертират в електронни
От 17 декември хартиените винетки ще могат да се конвертират в електронни Видео: БНТ

Технологичната революция, която ни очаква от догодина - от 1 януари се въвеждат електронните винетки за леките коли, а от средата на август влизат в сила тол таксите или таксуването на километър за по-тежките моторни превозни средства.

Националното тол управление към Пътната агенция е специализираното звено, което ще се занимава със събирането на електронните винетни такси, които пък ще заменят старите хартиени стикери. в него ще работят над 900 души, около 600 от тях ще имат контролни функции.

Как ще заработи системата за електронните винетки - темата коментира Антон Антонов, директор на Национално ТОЛ управление към Агенция "Пътна инфраструктура", предава БНТ.

Цените на винетките няма да се променят, те си остават същите както са досега, за тежкотоварните автомобили ще са валидни до 15-ти август, обясни Антонов. На 16 август ще преминат на ТОЛ такса, допълни той.

Антон Антонов: "От 17 декември ще дадем шанс на нашите потребители на нашия сайт да влязат и да си конвертират винетката от хартиена в електронна. Влизат в сайта написват си регистрационния номер на колата, валидността, след това е наш ангажимент ние да прехвърлим тези данни в ТОЛ системата. Сайтът е bgtol.bg. От 17 декември този сайт ще работи."

Ако не са си я прехвърлили, не трябва да си отлепят хартиената винетка, която в момента имат, тъй като тя може да е валидна и след 31 януари, уточни Антонов. Конвертирането през сайта е препоръчително и така ще улесни системата да не бъде хващан като нарушител, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари