Как се прави отвара от люляк?

6
Цветовете на люляка се използват за лечение на бъбречни заболявания, кашлица, болки в ставите и др.
Цветовете на люляка се използват за лечение на бъбречни заболявания, кашлица, болки в ставите и др.

Цветовете на люляка притежават потогонно действие и имат обезболяващ ефект.

Освен това успешно се използват за лечение на камъни в бъбреците и черния дроб. Отварата се използва при магарешка кашлица и бъбречни заболявания.

А знаете ли, че болката на ставите се маха с алкохолна тинктура с това цвете?

Особено е полезна тинктурата от цвят на бял люляк.

Как се прави отвара от люляк?

1 супена лъжица сух цвят се залива с 1 чаша вряла вода, 20 минути стои и се прецежда. Този чай помага при епилепсия.

Също помага и при астма. 2 супени лъжици цвят се варят като чай в 0,5 л кипяща вода – преди да се прецеди, стои 1 час. Прецедете и приемайте по 1/4 – 1/2 чаша 3 пъти на ден, 30 минути след закуска и половин час преди обяд и вечеря.

В руската народна медицина, цветът на люляка като чай се пие при настинки, магарешка кашлица, камъни в бъбреците и белодробна туберкулоза.

Водният екстракт от цвят на люляк се препоръчва при настинки, грип, кашлица, задух, белодробна туберкулоза, стомашни язви, диария, бяло течение.

При радикулит, артрит и остеохондроза е полезно да се пие отвара от цвят на люляк за лосиони и компреси. Една лъжица се слага в чаша вряща вода. Стои един час, след това се филтрира – взема се 3 пъти на ден по една супена лъжица. Бъдете внимателни! Да не се превишава определената доза от лекарството.

Как се прави тинктура от люляк?

Първи вариант.

Трябва ви алкохол. Половин литър водка се слага в буркан и се натъпква с цветовете на ароматното растение. Оставя се на топло място за 24 часа. След това се филтрира. Вечер 1 супена лъжица се слага в чаша с гореща вода и се приема преди лягане за ревматизъм и артрит.

А ето още един втори вариант!

Люляковият цвят се залива с половин литър чист спирт до върха. Стои 21 дни на тъмно място, после се минава през филтър. Вземат се 30 капки, 3 пъти дневно преди хранене. Курсът на лечение – 3 месеца. Същата тинктура се ползва за масаж и компреси. Използва се за лечение на подагра, сол в ставите

Вариант 3 за тинктура: 50 грама цвят престояват в 100 грама водка за една седмица, после се прецежда. Тинктурата се разрежда с преварена вода (1:10) и се прави на гърлото гаргара с ларингит.

Източник: За Жената.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари