Как работата може да ни разболее и как да се предпазим?

0
Натовареността в работата влияе значително и на желанието за следработни активности
Натовареността в работата влияе значително и на желанието за следработни активности

Милиони служители в цял свят се оплакват, че работата ги натоварва извънредно много, че са стресирани и напълняват

Това показва проучване на Британската кардиологична фондация, в което са взели участие милиони служители, информира Е - Здраве и култура.

Допитването е показало, че над 40% от участниците в него имат оплаквания, че в следствие на натоварената им работа се е влошило здравето им през последните 5 години.

Затова и Британската кардиологична фондация призовава работодателите да насърчат своите служители да отделят 10 минути на ден в работно време за подобряване на начина им на живот.

Почти половината британци, участвали в допитването, са заявили, че се хранят неправилно заради работата, която упражняват. 30 процента пък са напълнели, а над половината са значително по-стресирани отпреди да започнат настоящата работа.

Натовареността в работата влияе значително и на желанието за следработни активности. 43 % от анкетираните са започнали да спортуват по-рядко, 25 % пък са посягали към алкохола редовно, а всеки 10-ти е започнал да пуши. Прекомерната работа води и до нежелание за отделяне на много време за приготвяне на здравословна вечеря.

Според допитването, 60 % от служителите са работили извънредно нееднократно, но не са получили възнаграждение за това.

Прекомерната работа може да ни донесе проблеми със сърдечносъдовата система.

60 % от смъртните случаи в България са вследствие на инфаркт или инсулт. Затова е важно да намаляваме стреса по време на работа. Кратко раздвижване, почивка от по 10 минути на всеки 2 часа, както и спазване на здравословен живот и след работно време.

Ако работите на компютър, на всеки час правете упражнения за очите си, както и правете почивки от по 2 минути, в които да не гледате в екрана.

Служителите със седяща професия, пък трябва да правят упражнения за гърба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари