Как правилно да замразяваме месо?

1
Замразяването на месо не е толкова просто, колкото изглежда
Замразяването на месо не е толкова просто, колкото изглежда

Замразяването на месо не е толкова просто, колкото изглежда

Месото е продукт, който присъства на трапезата на много домакинства, пише Az-jenata.bg. Когато купувате месо за цялото семейство, вероятно количеството е по-голямо, отколкото можете да изядете на едно хранене. Прясното месо се разваля бързо, което налага замразяването му за следващо готвене. 

Замразяването на месо обаче не е толкова просто, колкото изглежда. Има някои неща, с които трябва да се съобразите, за да запазите вкусовите и хранителните му качества, а и да улесните готвенето. 

Ето някои хитри трикове за правилно замразяване на месо, които ще ви спестят време и ще запазят вкуса и текстурата на любимите ви меса. 

Намалете ледените кристали чрез бързо замразяване на месото

Може би ви се струва, че замразяването на месото го предпазва от разваляне, но и при него може да възникне този риск. Най-добрият да замразите месото е като го направите много бързо преди да се е стоплило навън и да е отделило вода и сокове. Ако не замразите месото по най-бързия начин, това ще създаде условия за ледени кристалчета, които развалят текстурата на месото, особено след размразяване. Още един трик е да го подсушите щателно преди да сложите във фризера. Подсушаването е задължително и след размразяване.

Проверете температурата на фризера 

Не всеки фризер и всяка камера работят еднакво. Температурата на замразяване е важна, защото от  нея зависи дали продуктът ще остане годен за консумация. Във фризера съхраняваме храни, които имат различна трайност. Месото може да се съхранява замразено между 6 и 12 месеца, но само при условие, че температурата е подходяща. Фризерът или камерата задължително трябва да поддържат температура от -20 градуса, за да е месото ви годно за употреба. 

Режете месото на предварителни порции 

Нарязаното и оразмерено месо се замразява и размразява много по-лесно. Така ще можете да вземете точно толкова замразено месо, колкото ви трябва за готвене, а останалото ще запазите във фризера. Много хора правят грешката да замразяват големи парчета месо, да ги изваждат и размразяват, да режат от тях за готвене, а останалото да връщат отново във фризера. Не го правете, защото това прави месото значително по-негодно, дори опасно за здравето. 

Увивайте месото плътно 

Важно е да замразявате месото в подходящи торбички или съдове, така че да не бъде изложено на влиянието на кислорода, който ускорява процесите на гниене. В месото се съдържат и бактерии, които при неправилно съхранение може да достигнат до околните продукти във фризера или хладилника. За предпочитане е месото да се вакуумира преди замразяване

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари