Как ориз с месо прати 13 ученици в болница с натравяне?

0
За последното денонощие има два нови случая на деца с хранително натравяне
За последното денонощие има два нови случая на деца с хранително натравяне

За последното денонощие има два нови случая на деца с хранително натравяне

13 ученици от Петрич са в болница, след като са обядвали ориз с месо в училищния стол. Състоянието им не е тежко, вече са стабилизирани. В стола са обядвали 130 деца. Не е ясна причината защо само част от тях са получили симптоми на стомашен дискомфорт, предава Bulgaria ON AIR.

Вторият случай е от кърджалийското село Токачка - 11 деца от от първи до трети клас са били откарани в болница в Кърджали отново със съмнение за хранително отравяне. Те също се почувствали зле, веднага след като яли риба - отново в училищния стол. Децата в момента са в добро състояние. Чрез взетите проби от храната ще се търсят причините и за два случая.

11-те деца от крумовградското село Токачка, които са на възраст между 8 и 10 години са били прегледани в Спешното отделение на Многопрофилната болница в Кърджали.

"Децата бяха в добро общо състояние, само с оплаквания от един чревен дискомфорт - с болки в коремчето, без температура и повръщане и никакви прояви на дехидратация", поясни началникът на Инфекциозното отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали д-р Магдалена Маринова.

Две от тях са били хоспитализирани, останалите са на домашно лечение.

"В момента децата са в добро общо състояние, без някакви сериозни оплаквания. Най-вероятно причината е храна", смята д-р Маринова.

Децата са споделили, че са консумирали риба в училищния стол на обяд. Няколко часа след това са започнали и оплакванията им. Служители на Регионалната здравна инспекция в Кърджали са започнали проверки на място.

"Ще бъдат взети проби от повърхностите, както и от персонала. След излизане на резултатите ще имаме по-голяма яснота", поясни секретарят на РЗИ-Кърджали Петя Папазова. Инспектори от Агенцията по безопасност на храните също са на място. Столовата, в която се приготвя храната за учениците и за детската градина, остава затворена, докато не излязат резултатите от взетите проби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари