Как може да се настаните или закупите общинско жилище в Русе?

0
Общинските жилища, предназначени за продажба, могат да се продават след решение на общински съвет
Общинските жилища, предназначени за продажба, могат да се продават след решение на общински съвет Снимка: Топ новиини

През 2015 г. Община Русе притежава 1949 броя жилищни имоти – апартаменти и къщи, информира Топ новини.

Това става ясно от докладна записка с предложение за утвърждаване списъците с общински жилища, внесена от кметската администрация.

С оглед задоволяване нуждите на населението през периода 01.01.2015 г.- 31.12.2015 г са извършени промени в списъците, както следва:

-Община Русе е придобила собственост по реда на чл. 54 от Закона за държавната собственост върху 2 броя жилищни имоти, които са включени в списъка на резервния фонд;
-от списъка на къщите са премахнати 5 броя имоти, които са освидетелствани и предстои тяхното събаряне;
-от списъка на резервен фонд е премахнат 1 брой имот, който е освидетелстван и е предвиден за премахване;
-от списък №1 на къщите са прехвърлени 8 броя имоти в резервен фонд;
-от списък №2 на ведомствения фонд е прехвърлен 1 брой апартамент в списъка с апартаменти за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди.

Съгласно чл. 15 от Наредба №6 на Общински съвет – Русе, във ведомствени жилища се настаняват под наем за срок не по-дълъг от две години: служители от общинската администрация, които не притежават жилище на територията на Община Русе; служители в юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка, които не притежават жилище на територията на Община Русе; специалисти от особено значение за общината.

Настаняването в тези жилища се извършва със заповед на кмета на общината, след решение на Комисията за картотекиране и настаняване на нуждаещи се граждани в общински жилища.

Общинските жилища, предназначени за продажба, могат да се продават след решение на общински съвет на: правоимащи по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове (ЗУПГМЖСВ); лица, чийто жилища се предвижда да бъдат отчуждени по реда на глава трета; други лица, отговарящи на условията за закупуване на общински жилища, определени с  наредбата на общинския съвет.

С нормата на чл. 12, ал. 3 от  Наредба №6 на Общински съвет – Русе се предвижда определянето на свободни жилища и урегулирани поземлени имоти за жилищно строителство, които ще бъдат обявени за закупуване от правоимащи по ЗУПГМЖСВ.    

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари