Как може да използвате Wi-Fi -рутера, за да шпионирате някого?

0

Градските жители прекарват почти всяка минута, движейки се в "наводнение" от Wi-Fi сигнали.

Улиците, сградите, жилищата и офисите са залети от безжични сигнали, идващи от телефони, таблети, лаптопи и други ,свързани с мрежата, принадлежности, пише The Atlantic.

Когато тези устройства се свържат с рутера, те изпращат запитвания за информация - прогноза за времето, последни спортни резултати, новинарски статии.

Получават данните последователно, по въздуха.

Комуникирайки с устройствата, рутерът събира също информация за това как сигналите пътуват във въздуха, и дали са прекъснати от препятствия или смущения. С инфото той може да прави корекции, за да подобри връзката с прилежащите му устройства.

Но...рутерът може също да бъде използван, за да наблюдава хора. И то по изненадващо детайлен начин.

Движейки се сред сигнали, човешките тела улавят някои вълни и отразяват други в различни посоки.

Наблюдавайки подробно как се променя Wi-Fi сигнала, когато човек минава през него, анализатори могат да идентифицират конкретен човек според начина, по който ходи и дори да разчитат по устните с изумителна точност! Дори не е задължително рутерът да е в същата стая, където е човекът, който следите.

Компютърни специалисти от Северозападния технически университет в Китай са публикували доклад, където описват система, която разпознава хора в 9 случая от 10 по тяхната форма и специфична походка.

Системата обаче първо трябва да бъде тренирана. Трябва да запамети индивидуалните форми и движения на човека, когото искаме да наблюдаваме, за да може в по-късен етап да идентифицира точно това тяло.

След това системата, наречена FreeSense, следи за хора, преминаващи в обсега й.

Когато разпознае запаметения човек, който примерно точно влиза в стаята, може да сигнализира чрез други свързани устройства - лампи, прибори, затъмнение на прозорците.

Източник: The Atlantic
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари