Как може да бъде обезпечено едно вземане?

0

За втори път съдия Антоанета Атанасова представи пред възпитаници на Математическата гимназия темата „Обезпечаване на вземанията – поръчителство, залог, ипотека“. Аудитория този път бяха единадесетокласници от гимназията.

Магистратът разясни на младите хора понятията „кредитор“, „длъжник“,  „поръчителство“, „залог“, „ипотека“, „солидарност“, „привилегия“. На достъпен за аудиторията език съдия Атанасова обясни какво означава едно вземане да е обезпечено и какъв е смисълът за предприемане на подобни действия от страна на кредитора.

Чрез примери учениците разбраха какво означава да отговаряш за личен дълг и в кои случаи се задължаваш за чужд дълг(поръчителството); какво означава две или повече лица да са задължени едновременно на един и същ кредитор (солидарна отговорност); как се уреждат отношенията между длъжниците, когато цялото задължение е изпълнено само от единия от длъжниците; какви права има поръчителят, ако изпълни задължението на главния длъжник.

С пример за продажба на недвижим имот на публична продан съдия Атанасова посочи в кои случаи се пристъпва към принудително изпълнение на задълженията, какво се случва когато лицето има задължения към двама или повече кредитора, в каква поредност и до какъв размер се удовлетворяват кредиторите на задълженото лице, когато събраната сума не е достатъчна, за да покрие изцяло всички задължения на длъжника.

Учениците научиха към кои вещи не може бъде насочено принудително изпълнение, в кои случаи единственото жилище на длъжника може да бъде изнесено на публична продан, както и какво се случва с ипотеката при промяна на собствеността върху ипотекирания недвижим имот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари