Какво означава да са обезпечени вземанията на кредиторите?

0

На 9-ти май съдия Антоанета Атанасова се срещна с десетокласници от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе, пред които представи темата „Обезпечаване на вземанията – поръчителство, залог, ипотека“.

На достъпен за учениците език магистратът обясни какво означава едно вземане да е обезпечено, както и какво се случва, когато длъжникът не изпълнява доброволно своето задължение. С пример за дълг от 10 000 лева съдия Атанасова разясни основната цел на обезпечаването на вземанията и как се процедира, когато длъжникът има задължения към няколко различни кредитора. Разликата между привилегированите и непривилегированите  (равнопоставени) кредитори магистратът също обясни с помощта на примери.

Учениците научиха какво представляват залогът, ипотеката и поръчителството, какво означава солидарна отговорност, към кои вещи не може да се насочва принудително изпълнение, в кои случаи единственото жилище на длъжника може да бъде изнесено на публична продан, какво се случва с ипотеката при промяна на собствеността върху ипотекирания недвижим имот.

Въпреки сложната материя, темата провокира интереса на учениците, които имаха конкретни въпроси към съдия Атанасова: „Може ли да се уговори като клауза в договор банката да търси удовлетворяване на задължението по отпуснат кредит първо от поръчителя и чак след това от главния длъжник?“, „При учредена ипотека върху земя, ведно с построените върху нея сгради, ако сградите бъдат съборени и на тяхно място бъдат построени нови, разпростира ли се ипотеката и върху новите сгради?“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари