Как кучетата „измамиха“ еволюцията и се превърнаха в най-добрите ни приятели

0
Кучетата не само, че ни дават безусловна любов и компания, но могат да помогнат и за нашето здраве и благополучие
Кучетата не само, че ни дават безусловна любов и компания, но могат да помогнат и за нашето здраве и благополучие

Кучетата не само, че ни дават безусловна любов и компания, но могат да помогнат и за нашето здраве и благополучие

Ново изследване разкрива интересни факти за връзката между кучетата и хората. Според проучването, когато гледаме в очите на нашите кучета, се засилва дейността на „любовния хормон“ - окситоцин както при хората, така и при кучетата. Този механизъм е същият, който помага на майките да се свържат с техните новородени.

Изследователите допълват, че предишни изследвания показаха, че кучетата могат да предизвикат повишаване на нивата на окситоцин в техните собственици. За да потвърдят тази теория, екипът проведе експеримент с 27 кучета, които бяха напръскани с окситоцин или физиологичен разтвор.

Резултатите показаха, че женските кучета, които бяха напръскани с окситоцин, гледаха по-дълго към техните собственици, което доведе до повишаване на нивата на окситоцин в кръвта на собствениците и на кучетата. Мъжките кучета обаче не бяха толкова чувствителни към окситоциновия спрей.

Интересно е, че връзката между вълците и хората не е толкова силна. Изследователите проучиха нивата на окситоцин на опитомени вълци и техните собственици, но не откриха връзка между тях. Според изследователите това предполага, че вълците, които живеели заедно с хората преди хиляди години, не успели да измамят механизма на връзката родител-дете, както кучетата, и затова връзката между хората и кучетата е по-силна.

Тези открития представляват мощен механизъм, чрез който кучетата печелят сърцата ни, като се възползват от нашата родителска чувствителност. И използвайки различни похвати, като взирането в очите, кучетата успяват да създадат чувства за социална награда и загриженост, които ги правят най-добрите ни опитомени приятели.

Но не е само възползването от нашата родителска чувствителност, което прави кучетата толкова специални. Те са успели да се превърнат в най-добрите ни приятели, като са еволюирали от дивите вълци, за да отговарят на нашите нужди и да съживят нашите животи.

Кучетата не само, че ни дават безусловна любов и компания, но могат да помогнат и за нашето здраве и благополучие. Няколко изследвания са показали, че кучетата могат да помогнат за намаляване на стреса, да ни дават повече енергия и да ни помогнат да се чувстваме по-щастливи и удовлетворени с живота си.

Така че, независимо дали сте дългогодишен собственик на куче или се подготвяте да приемете ново кученце в дома си, имайте предвид, че тези четириноги приятели не само ще ви дадат безусловна любов, но може да имат и положителен ефект върху вашето здраве и благополучие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари