Как КОВИД-19 излекува пациенти с рак

0
Доклад, публикуван в British Journal of Hematology, документира как 61-годишен пациент с Лимфом на Ходжкин е имал рак в ремисия след инфекция с коронавирус
Доклад, публикуван в British Journal of Hematology, документира как 61-годишен пациент с Лимфом на Ходжкин е имал рак в ремисия след инфекция с коронавирус Снимка: БГНЕС / Архив

Мъж влиза в ремисия няколко дни след като е диагностициран с КОВИД-19

За един човек във Великобритания заразяването с КОВИД-19 може и да е имало неочакван положителен ефект. Агресивният рак, от който той страдал, изведнъж навлязъл в ремисия, предава Dnes.bg.

Доклад, публикуван в British Journal of Hematology, документира как 61-годишен пациент с Лимфом на Ходжкин е имал рак в ремисия след инфекция с коронавирус на SARS-CoV2.

Ходжкиновият лимфом е вид рак на кръвта, който се развива, когато белите кръвни клетки, наречени лимфоцити, израстват извън контрол, изливайки се от костния мозък (където се образуват белите кръвни клетки), след което се разпространява в лимфните възли - мрежа от стотици малки, бобовидни структури около тялото.

Лимфните възли позволяват на водниста течност, наречена лимфа, да циркулира около тялото, източвайки отпадъчните продукти и доставяйки хранителни вещества до клетките. Един от първите признаци на заболяването е болезнено подуване на лимфните възли на врата, подмишниците или слабините, тъй като раковите бели кръвни клетки се събират.

Малко след като мъжът е диагностициран с Лимфом на Ходжкин в стадий III, включващ множество тумори по цялото тяло, той се разболява от COVID-19 и е приет в болница за 11 дни. През това време състоянието му се подобрява и в крайна сметка той е изпратен у дома, за да продължи възстановяването си от вируса.

Четири месеца по-късно сканиранията и тестовете разкриват, че множеството тумори на пациента са предимно изчезнали. По време на престоя си в болница с COVID-19, той не е получавал лечения като стероиди или други терапии, които теоретично биха могли да обяснят неговата ремисия. Той също така не е получил лечение на лимфома, вероятно поради тежкият стадий на рака при диагностицирането и общото му лошо здравословно състояние, включващо бъбречна недостатъчност след неуспешна трансплантация преди няколко години.

Изглежда, че този пациент е влязъл в ремисия след инфекция със SARS-CoV2, но доколко сме сигурни, че това не е просто съвпадение?

"Не можем да бъдем 100% сигурни. За много видове лимфоми има добре описани спонтанни регресии и ремисии", казва д-р Джонатан Фридбърг, директор на Института по рака на Джеймс П. Уилмот към Медицинския център на Университета в Рочестър, Ню Йорк пред Forbes. "За един тип лимфом (фоликуларен) до 25% от пациентите могат да имат спонтанна ремисия. Но в този случай лимфомът е по-агресивен и спонтанните регресии и ремисии са по-редки. В този случай е доста изненадващо и със сигурност интригуващо ”, каза Фридберг.

Макар и със сигурност рядко, това не е първият път, когато пациенти с привидно нелечими ракови заболявания преминават в ремисия след вирусни инфекции.

"Трудно е да се знае окончателно колко често се случва това, тъй като случаите не се отчитат. Един мой пациент получи много лоша инфекция в очакване на трансплантация на стволови клетки и всъщност в крайна сметка отменихме трансплантацията, тъй като вече не беше необходима. Мисля, че инфекцията може да е допринесла за неговата ремисия, но е трудно да бъда абсолютно сигурен", казва Фридберг.

И така, как инфекцията с COVID-19 може да е довела до ремисия на рака на този човек?

Имунният отговор на вируси включва големи части от армията на имунната система, включително Т-клетки, антитела и ключови протеини за координиране на отговора, наречени цитокини. Имунните отговори често са специфични за различните патогени, в този случай коронавирус, но понякога имунният отговор може да предизвика по-широко разпространени ефекти, водещи до тези редки ремисии на рака.

"Този ​​масивен цитокинов отговор може да включи други неспецифични имунитети, което води до повишена температура и много от неприятните симптоми, свързани с болестта. Този стрес причинява много високи нива на цитокини, които могат да имат пряк ефект върху рака" , казва Фридбърг.

Има и добра причина, поради която лимфомите могат да бъдат особено чувствителни към имунната система, която е била подтикната към действие от инфекции.

"Знаем, че лимфомите са много чувствителни към имунния отговор - трябва да помним, че лимфомът е рак на имунната система, тези клетки са специално проектирани да бъдат чувствителни към манипулации с цитокини по начин, по който солидните тумори не са", обяснява Фридберг.

За този пациент за съжаление няма гаранция, че ремисията на рака му ще бъде постоянна. Но използването на вируси и дори ваксини като лечение на рак за ангажиране на собствения имунен отговор на организма срещу злокачествени заболявания е много гореща тема в изследванията на болестта

"За други видове рак има напредък в опитите да се усилят тези имунни отговори чрез вирусни инфекции, напр. с вируса на морбили. Ние сме в началото на разбирането как имунният отговор на вирусите може да има противоракови свойства", допълва Фридберг.

Късметлията, чието име не се споменава, не е единственият случай на човек, чийто рак влиза в ремисия след заразяване с COVID-19.

Миналия август, например, в списание Acta Biomedica, лекари от болница Кремона в Италия съобщават за случая на 20-годишен мъж с неходжкинов лимфом, по-често срещан тип рак на кръвта. Въпреки лечението, ракът на пациента се е рецидивирал няколко пъти и изглежда не реагирал на химиотерапия или лъчетерапия.

След като той се заразил с COVID-19 в началото на пролетта на 2020 г., когато огнището в Италия e в разгара си, той страда от пет дни изтощение, треска и кашлица, докато тялото му се опитва да се пребори с вируса. Няколко седмици по-късно, както и при мъжа в Корнуол, сканиранията показаха, че ракът е изчезнал, а лекарите са категорични: "Инфекцията с COVID-19 може да е изиграла решаваща роля за неговата ремисия."

Трети случай, този път в изследователската болница "Хуманитас" в Милано, Италия, е докладван през февруари в Европейския вестник по ядрена медицина и молекулярни образи. Всички признаци на лимфом бързо изчезват при 61-годишен мъж, който е хванал COVID-19.

Историята вече познава случаи, при които болни от рак се подобряват дори след ваксина.

Единият от тях е пациент, чийто напреднал рак на кожата изчезва, след като е имунизиран срещу дифтерия, коклюш и тетанус. В друг случай левкемията на пациент влеза в ремисия след ваксина срещу едра шарка.

Британски експерти обаче подчертават, че такива случаи на спонтанна ремисия вероятно са по-склонни да се появят при рак на кръвта като лимфом, отколкото при солидни тумори като рак на гърдата, белия дроб или простатата.

Една от причините може да е, че понякога лимфомите могат да бъдат причинени от вируса на Epstein-Barr. Той е най-известен с причиняването на жлезиста треска, но до 90% от нас носят вируса в тялото си без признаци на инфекция или заболяване. В редки случаи се смята, че вирусът води до рак на кръвта и според Cancer Research UK вирусът е отговорен за около половината от всички случаи на лимфом на Ходжкин, като пречи на клетките на имунната система и ги кара да растат и да се делят извън контрол.

Когато инфекцията от COVID подпали имунната система, може да се окаже, че е по-вероятно да се установи наличието на вирус Epstein-Barr, който се крие в раковите клетки и да започне атака, която унищожава раковите клетки и вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари