Как е изглеждала страхотната жена преди 100 години

0

Ако завъртим лентата на историята сто години, ще се озовем през 20-те години на ХХ в. Това е време на радикален срив на идеалите, преосмисляне на ролята на жените и отношението към външния й вид

Образуван през вековете, образът на сексуално привлекателната дама, кротка и снабдена с апетитни форми, започва да се възприема като реликва от миналото, пише Flashnews.bg

Съвременните красавици трябвало да водят начин на живот, който включва съвсем различни възможности. Вълната на еманципация прокламира, че жените вече не трябва да съблазняват, парадирайки с женственост. Сега е модерно да се води активен и независим начин на живот и да се демонстрират точно онези качества, които го съпътстват. Парадоксът е, че дамите, които най-отчаяно се втурват да се борят за свобода от ролята на прелъстителки, автоматично стават най-привлекателни за мъжете.

Промените в обществените настроения се отразяват на силуета и като цяло, до голяма степен повлияват на възприемането на женския образ, от косата до бедрата. Ще разберем всички нюанси поотделно.

Лице и прическа

Основните характеристики на красивото лице са детски черти; дързост; остри линии и контрасти; много тънки вежди; къси прически; тънки и извити устни като лък.

Новият идеал за женско лице напълно разчупва обичайните линии и форми. Първо дамите отрязват косите си и се отказват от помпозните шапки. Сега прическата става много по-лаконична и дръзка. Гримът трябва да запази това настроение – той продължава идеята за ясни линии и твърди акценти. Абсолютно всички се стремят към формата на устните като лък, тънки вежди на дъга, а очите с всички сили и средства се подчертават и уголемяват.

Модните вълни върху косата се превръщат в единствената крепост на някогашната мекота, но те също са обект на еманципирани настроения: дори плавният стил изглеждаше така, че веднага да съобщи твърдата позиция на притежателката си.

Фигура

Опит за разбиване на старите идеали лишава жената от всички прелести. Идва модата на дами без гърди и талия.

Възприемането на женския силует е повлияно от две тенденции – нарастващата жажда за мъжественост и развитието на спорта. През 20-те години жените започват активно да карат колело, да играят тенис, да плуват и да взимат слънчеви бани. Банските от онова време са тема за отделно проучване. Те се опитват по всякакъв начин да запазят дамите в рамките на благоприличието, дори въвеждат глоби за дължината на плажния костюм, но вече е невъзможно да се обърне модерната еманципация.

Тялото, което сега започна да се показва много по-често, придобива нови модерни очертания. Идеалната жена от 20-те години има атлетична физика, леко увеличена раменна област, плоски гърди, намалена талия.

Модната млада дама трябва да изглежда като тийнейджърка и не всеки може да срещне новия идеал. Красавиците с обемни гърди и тънка талия са принудени да отслабнат до изтощение или да използват специални уреди, които стягат формите им. Роклите от 20-те години на миналия век помагат за справяне с този проблем. Те са с права кройка и ниска талия.

Поведение

Сега една жена може да направи всичко – да покаже краката си , да се пече на слънце, да спортува, да кара кола. Всъщност, има напълно логично обяснение за това. Всички тези трансформации се случват след Първата световна война, по време на която жените за първи път се разглеждат като истинска работна сила. Те започват да работят, успешно замествайки мъжете. След такова социално излитане няма път обратно – към тенджерите и ръкоделието. Между другото, по това време на жените за първи път е позволено да носят панталони. Това е и една малка стъпка към равенството между половете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари