Как двама мъже станаха мулета на телефонни измамници, без да подозират?

0
Вижте разказа им за измамната схема
Вижте разказа им за измамната схема Видео: NOVA

Вижте разказа им за измамната схема

Двойно повече са опитите за телефонни измами за първите два месеца на тази година спрямо миналата. Само за януари и февруари 20 000 обаждания са имали за цел да излъжат и вземат нечии пари. „Бизнесът” явно е проспериращ - с цяла верига от служители - въртачи, контрольори, логистици и мулета, които взимат парите от жертвите. Как обаче се става муле, каква е заплатата му и може ли да те наемат на тази позиция, без дори да подозираш? Отговорът е да, може. Двама души разказаха как по неволя са били замесени в измамната схема, предаде NOVA.

Георги Спасов и Селдин Хюсеин са мъже, които никога не са мечтали да бъдат мулета в телефонна измама. Без да искат за кратко стават точно такива след оферта за работа по телефона. „Каза, че се занимава с недвижими имоти по Черноморието. Номерът беше румънски и ми каза, че има много клиенти, които си купуват апартаменти и имат нужда от таксиметрови услуги от Бургас до Букурещ. Един ден ми се обади да закарам една жена до Русе”, разказва за схемата Селдин. При Георги историята е друга – лъжат първо съседа му, че търсят човек, който да събира оферти за дограма. Георги се съгласява за кратко да бъде този човек. Оттук нататък историите им звучат като една и съща. „Звъненето беше непрекъснато. За 7 километра поне 5 пъти ми звънна да пита дали съм тръгнал и къде съм”, допълва мъжът като посочва, че действието се развило в 14:00 часа.

Когато се качи въпросната жена в таксито, направо ми подаде една чанта. Беше черна торбичка и вътре имаше доста пари. Аз се усъмних в нейното поведение. Беше една такава уплашена, една такава разстроена. Слезе от колата и тръгна да бяга. Не съм ги броял, ама на пачки стояха парите”, казва Селдин.

Селдин и Георги, без да знаят, вече са съучастници и са напът да предадат парите на измамниците. И двамата подават сигнал до полицията. „Аз го манипулирах 2 часа, че съм тръгнал, че съм до тоалетната, че зареждам колата, докато полицаите се задействат и проследят разговори и телефони”, споделя Георги. Полицията върнала парите на измамените хора, а мъжът получил заплашителен есемес с текст „Не знаеш с кого си се забъркал. Не знаеш какво ще ти се случи”.

За телефонните измамници единственият критерий, на който трябва да отговаря човек, за да бъде муле, е да има нужда от бързи пари. Затова основното място, на което набелязват мулетата си, са социалните мрежи, обявите за търсене на работа, за продажба на коли и други стоки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари