Как действа Общината при сигнали за шум в Русе

0
8 жалби са постъпили в отдел "Екология" за 2016
8 жалби са постъпили в отдел "Екология" за 2016

Общината има План за действие към Стратегическа карта за шум в околната среда на агломерация Русе.

В чл. 79 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) е регламентирано разработването, приемането и отчитането на програми за опазване на околната среда от кметовете на общини.

Съгласно чл. 79, ал. 4 рограмите за опазване на околната среда на общините се приемат от общинските съвети, които контролират изпълнението им, а кметът на общината ежегодно внася в общинския съвет отчет за изпълнението на програмата за околна среда (чл. 79, ал. 5). Отчетите се представят за информация в РИОСВ.

С цел управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда в агломерациите (населени места с население над 100 хил. жители или определени като урбанизирана територия по Закона за устройство на територията), се разработват планове за действие (чл. 6, ал. 1 от Закон за защита от шума в околната среда – ЗЗШОС).

Кметът на общината възлага разработването на плана за действие по реда на разработването, одобряването, отчета и контрола на общинските програми за опазване на околната среда по глава пета от Закона за опазване на околната среда (чл. 8, ал. 1, т. 1 oт ЗЗШОС).

В изпълнение разпоредбите на горепосочените закони, Община Русе има изготвен План за действие към Стратегическа карта за шум в околната среда на агломерация Русе (Решение №659, прието с Протокол №27/20.06.2013 г. на Общински съвет – Русе).

Предстои през март Общински съвет – Русе да приеме Годишен отчет за 2016 г. на План за действие към Стратегическа карта за шум в околната среда на агломерация Русе.

В отдел „Екология” на Община Русе през 2016 г. са постъпили 8 жалби и сигнали за шум в околната среда, предизвикан от различни източници, както следва:

1.            Локални източници на шум (търговски обекти, увеселителни заведения, сервизи

за услуги и други, разположени на територията, определена като урбанизирана територия по Закона за устройство на територията) – 8 бр. жалби и сигнали.

Съгласно чл. 17 от Закона за защита от шума в околната среда контрол върху шума в околната среда, причинен от локални източници на шум, се осъществява от държавните здравни инспектори по ред, определен със Закона за здравето. Във връзка с това жалбите са препратени до Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Русе, като за 1 бр. от жалбите към момента няма обратна информация от РЗИ-Русе за резултатите от извършените проверки.

Съгласно получена обратна информация от РЗИ-Русе за останалите 7 жалби, резултатите от извършените измервания на еквивалентните нива на шум показват:

–   1 бр. от жалбите са основателни – измерените стойности на еквивалентните нива на шум не отговарят на изискванията на Наредба №6/26.06.2006 г. за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението.

–  6 бр. от жалбите са неоснователни – измерените стойности на еквивалентните нива на шум отговарят на изискванията на Наредба №6/26.06.2006 г.

2. Битов шум – 0 бр. жалби. Не е констатирано нарушение на разпоредбите на Наредба №4 на Общински съвет – Русе за поддържане и осигуряване на обществения ред, условията и реда за провеждане на масови обществени прояви, опазване общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари