Как да се избегне верижна катастрофа

0
Заледяване, висока скорост, мъгла са част от причините за верижни катастрофи
Заледяване, висока скорост, мъгла са част от причините за верижни катастрофи

За части от секундата поредното рутинно пътуване може да се превърне в сериозно приключение и дори трагедия. Разбраха го вчера десетките пострадали в катастрофата в тунела "Витиня". Всички факти и обстоятелство около инцидента все още се изясняват, но за да има над 50 увредени в нея коли и камиони, със сигурност много от водачите не са се движили с подходящата за пътните условия скорост, пише Дневник.
 
Формулировката "несъобразена с пътните условия скорост" е любима на служителите на КАТ, като обяснение за пътни инцидент, но често заключението им е правилно. В случая вчера, съобразена с пътните условия скорост би била тази, при която колата би могла да спре напълно, ако пред нея се появи неподвижно препятствие – друг автомобил, човек, паднал на магистралата предмет…
 
При пътища с голяма натовареност, където се поддържа висока скорост, като по магистралата, едно спиране на трафика е сериозна предпоставка за катастрофа. Заради нуждата от време за реакция на шофьора, което варира в широки граници, според човека, всеки следващ автомобил в колоната спира по-бавно от предния, като така допълнително се скъсява дистанцията до предния.
Това си има и своето научно обяснение – нормалният шофьор реагира на опасността за една секунда. За това време, при движение с 90 км/ч, колата изминава 27 метра…
 
Залепени броня за броня
В България е част от шофьорската култура да се кара буквално на нулева дистанция, залепени за предния автомобил. Колко подценяваме елементарната физика и надценяваме възможностите си, разбрах при първия ми досег със системите за автоматично поддържане на дистанцията в съвременните коли. Те позволяват регулиране на разстоянието до предното превозно средство, като дори при най-малката допустима такава, се държат толкова далеч, колкото почти никой друг не кара. Причината?
Системата отчита разликата в скоростта между двете превозни средства, наясно е със спирачните възможности на колата, на която е монтирана, често отчита и атмосферните условия - ниски температури, мокра настилка... Така че ако имате кола с адаптивен темпомат - ползвайте го.
 
Ако нямате такъв, просто пазете дистанция. Универсалното правило, при промяна в пътните условия - мокър или заснежен път, мъгла, е да се движите поне с 10 километра в час и на десет метра повече, отколкото вие смятате за безопасно. Преценката, наистина е трудна, но на магистрала и на мокро е добре да сте на поне два тира разстояние от предния.
 
При движението в колона избирайте и такава дистанция, че да виждате максимално напред, за да можете да реагирате още преди колоната да спре. Избягвайте да се движите зад камиони, автобуси, микробуси и високи коли, които ограничават обзора, ако все пак ви се наложи – дръжте по-голяма дистанция от обикновено.
 
Няма универсална безопасна дистанция. Тя зависи от техническите възможности на колата, състоянието на гумите, кондицията на водача, доколко той е съсредоточен в шофирането... Според наблюденията на експертите при пътна безопасност, при опасност на пътя, в над 80% правилната реакция е да спрете и то веднага, а не да чакате да видите как ще се развие ситуацията.

 
За съжаление изследванията сочат и друго – 20% от хората не могат да спират ефективно. Причините могат да са различни от неправилна позиция на седалката, която не позволява да се натисне спирачният педал с пълна сила, през непознаването на възможностите на колата, до страха да "скочиш на спирачките".  
 
Летните гуми вече са рискови       
В случая с катастрофата в тунела "Витиня", сериозна роля може да са изиграли и гумите. Вероятно всички коли са били с летни такива, а при температури във високата част на магистралата под десет градуса, те не са толкова ефективни, заради втвърдяването на смесите, от които са направени.

Отчетете и този фактор, когато пътувате през есента. Това е моментът да напомним, че до края на месеца е добре вече да сте сменили летните гуми със зимни. Преди да ги монтирате, проверете колко е дълбок грайферът им. Законодателят е доста либерален към размера на протектора, като нормата е 1.6 мм.

Реално, още когато е 4 мм, гумите вече са със силно влошени качества за спиране, тръгване и стабилност на сняг, киша и при мокър път. Ако нямате под ръка подходящ уред за мерене на грайфера и монета от един лев ще ви свърши работа. Вкарайте я между шарките, ако те не покриват жълтият кант на левчето – време е да ги сменяте.
 
Състоянието на гумите е ключово, за да избегнете едно от най-коварните явления на пътя – аквапланинга. При него почти няма какво да направите, тъй като липсва контакт между гумите и асфалта.
 
Можете обаче да се подготвите за момента, когато сцеплението ще се възстанови. За да няма изненади натиснете съединителя, отнемете газта, дръжте здраво волана в посоката, в която е. Не натискайте спирачки, не въртете кормилото.
 
Да избегнем препятствието… с очи
Често се случва, да нямаме възможност да спрем пред внезапно изскочило на пътя препятствие. При това положение е важно бързо да преценим дали няма възможност безопасно да го заобиколим. В такива случаи шофьорите правят една кардинална грешка – фокусират се върху препятствието.
 
Прочуванията обаче показват, че правилното действие е да насочим поглед към мястото, където искаме колата да отиде, а не там, където не желаем да се озове. Може да звучи странно, но е вярно, лично съм го проверил, за щастие на полигон, където "жертвите" са гумени конуси.

Най-често велижните катастрофи ставата на места, където скоростта рязко намалява, като стесненията при ремонти. Намалете още преди да влезете във фунията, за да сти сигурни, че ще можете да спрете.

Ако няма опция за избягване на удара, то и блъскането в нещо, също е вариант за спиране. Разбира се, от двете злини трябва да се избира по-малката, ако летите срещу пешеходец, а от среща идва кола, излизането в дясно от пътя също е вариант, ако теренът не крие опасни канавки, камъни, стълбове или други опасни предмети.
 
Когато падне мрак/мъгла
Есента и зимата се стъмва рано, често е мрачно, мъглите са обичайно явление. Затова проверете си фаровете, сами трудно ще се справите, а в сервиз сумата за тази услуга е символична. Що се отнася до правилната скорост, когато е тъмно и мъгливо, то тя трябва да е такава, че да можете да спрете в зоната осветявана от фаровете, която при различните коли варира. Ако ще си купувате нова кола, питайте дали се предлага със светодиодни светлини и ако има такава опция, поръчайте я, струва си много повече от кожения салон и люка, да речем.
 
Задава се и зима
Скоро ще паднат и първите снегове, а зимата си има своите специфични изисквания към поведението на пътя. На сняг и особено на лед, е най-важно да се избягват всякакви резки движения. Ветераните водачи съветват да натискате педалите така, все едно на тях има сурово яйце, което се стремите да не счупите.

Как да се избегне верижна катастрофа

 

[Гудиър]

 
Резките завъртания на волана и смяната на предавките в низходящ ред при високи обороти, също не са препоръчителни. Иначе използването на мотора като спирачка е най-добрият начин за намаляване на скоростта, но това трябва да става внимателно. При колите с автоматични трансмисии от по-старо поколение е добре да се премине в зимен режим, обикновено обозначен със снежинка, който ще улесни потеглянето, движението и спирането.
 
При тръгването на сняг и лед е добре да деактивирате стабилизиращата програма, която в стремежа си да не допусне поднасяне, не позволява на колата да помръдне. Веднага след като вече се придвижвате с постоянна скорост включете отново електронният помощник, който може да предотврати нежелано завъртане на автомобила.
 
Ако пътят е покрит със сняг изберете безлюден участък и пробвайте няколко спирания, за да усетите поведението на колата и сцеплението. Спазването на по-голяма дистанция и движението с разумна скорост е задължително.
 
Добре е да знаете, че на мокро спирачния път е два пъти по-дълъг отколкото на сухо, на заснежено се удвоява още веднъж и още веднъж при лед. Така че ако при скорост от 50 км/ч колата спира след осем метра, то при от заледен път това ще стане след 64 метра.
 
Дори когато шосето изглежда почистено, намалявайте винаги когато преминавате през мост и сенчести места, където винаги може да има остатъци от сняг и лед.
 
Шофьорът се учи докато е жив
Максимата че човек се учи, докато е жив, е абсолютно валидна и за шофьорите. Тук обаче ученето в ход изобщо не е безопасно. Освен ако, не си отработил критичните ситуация предварително, в безопасна среда. В България има няколко компании, специализирани в подготовката на водачи за реакции в екстрени ситуации.

Инструкторите в тях могат да ви научат да спирате, да избягвате препятствия, да сменяте рязко посоката на движение, накратко да подчините колата. Освен всички друго, те и ще ви приземят, като бързо ще ви покажат, че всъщност шофирането крие още тайна за вас, а това също е ценен опит.  
 
Златните правила за безопасно шофиране*

Наблюдавайте всичко на пътя

Гледайте в бъдещето

Следете останалите

Предугаждайте събитията

Спазвайте дистанция

Мислете докато шофирате

 
Формулирани са от академията за безопасно шофиране Driving skills, съветите на инструктурите на която, са ползвани в част от текста.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари