Как да се избавим от обилното изпотяване?

1
Има ли спасение от влажните длани, ходила и подмишници?
Има ли спасение от влажните длани, ходила и подмишници? Видео: NOVA

Прекомерното изпотяване или хиперхидроза, както е медицинският термин, е сериозен проблем със социална значимост.

Има ли спасение от влажните длани, ходила и подмишници? За "Пулс" по NOVA разказва един от водещите специалисти в дерматологията - д-р Лидия Ванеска.

Според нея заболяването може да доведе до усложнения, ако не се предприемат мерки. "В това състояние потните жлези работят 3,4 пъти над нормалното. В определени участъци потенето води до състояние, което освен психологически пречи, е възможно да има и последствия, които трябва да се лекуват навреме", обясни тя. И допълни, че ролята на потните жлези е да намалява телесната температура.

"Някои са родени генетично със свръхпотене, но при други се появява в тийнеджърството и остава. Усложненията могат да имат инфекции, еритема, психологични, заради нарушеното качество на живот. Мъжете и жените еднакво страдат от потене. Става дума за по-чувствителни и емоционални хора", разрки д-р Ванеска. 

Сред начините да се справим е ботулинов токсин. "Слагат се индивидуални дози, те тушират проблема. Терапията трае около една година. Към края на годината изпотяването започва отново, тогава подлежи на втора процедура. След нея изпотяването се намалява трайно - до 40%", посочи тя. И уточни, че алуминиевите соли също често се използват, но не са така ефективни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари