Как да разпознаем топлинно изтощение, топлинен удар и слънчев удар

0
Ако човек се почувства зле, незабавно трябва да потърси медицинска помощ
Ако човек се почувства зле, незабавно трябва да потърси медицинска помощ

Ако човек се почувства зле, незабавно трябва да потърси медицинска помощ

Високите температури през лятото могат да поставят в риск здравето и живота на всеки, особено на възрастните, хронично болните и децата, напомниха от Българския Червен кръст (БЧК). За да се предпазят, хората трябва да избягват излизането навън в най-горещата част на деня, а ако излизането е наложително, най-добре е да стоят на сянка. Силно се препоръчва носене на шапка и светли дрехи, използване на фотозащита с висок защитен фактор и прием на достатъчно течности. Ако човек се почувства зле, незабавно трябва да потърси медицинска помощ.

Пораженията от прегряване може да са топлинен синкоп, топлинно изтощение, топлинен или слънчев удар. Топлинният синкоп е внезапно разширение на кръвоносните съдове и забавен пулс. Възникналият от това спад на кръвното налягане предизвиква кратковременна хипоксия на мозъка. Последицата е кратка загуба на съзнание - синкоп. Пострадалият трябва да се постави в легнало положение и за кратко да се повдигнат нависоко краката му.

Топлинното изтощение се разпознава по бледата, студена и потна кожа, ускорения пулс, спада на кръвното налягане, нормалната до леко повишена телесна температура, мускулните спазми - крампи. В някои случаи са възможни прилошаване, повръщане, неспокойствие. На пострадалия може да се помогне чрез поставяне на краката му в студена вода и даване на течности. При нестабилно кръвообръщение и смущение в съзнанието трябва да се потърси медицинска помощ.

При топлинен удар се нарушава температурната регулация на тялото. То се настройва за образуване на пот, стига се до задържане на топлина. Телесната температура се покачва непрекъснато. Може да бъде разпознат по отначало сухата, гореща, червена кожа, която по-късно става сиво-синкава, покачва се телесната температура, появява се гадене, виене на свят, главоболие, ускоряват се пулсът и дишането, появява се замъгляване или загуба на съзнание. Необходимо е да се осигури охлаждане на тялото, с леко издигната горна част, да се подава кислород и да се контролира на пулса.

Симптомите на слънчевия удар често възникват със закъснение, а като последица може да се развие мозъчен оток с повишаване на вътрешното налягане. Особено рискува група са децата и хората с гола глава. Състоянието се разпознава по червената, гореща кожа на главата, прилошаването, повръщането, световъртежа, болките и стягането в челото, ускоряването на пулса, спадането на кръвното налягане, замъгляването или загубата на съзнание. Трябва да се осигури студена вода, горната част на тялото да бъде леко издигната, главата да се охлади с влажни кърпи, да се подава кислород и да се контролира пулсът.

В интервю за БТА проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница препоръча приемът на вода да бъде около два пъти повече от обичайното количество, което по принцип е 1,5 литра. Има данни, че ако се консумира по-студена вода, тя действа върху симпатикуса и намалява сърдечната честота, каза още той

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари