Как да разберем, че прекаляваме със солта

0
Жажда, подуване, високо кръвно издават издават това
Жажда, подуване, високо кръвно издават издават това

Жажда, подуване, високо кръвно издават това

Прекалената употреба на сол е вредна за здравето, но как да определим кога количеството ѝ е повече от необходимото? И как да се отървем от лошия навик да хващаме солницата преди лъжицата?

Въпреки че солта е необходима за нормалното функциониране на тялото, тя трябва да се консумира умерено, тъй като излишъкът от натрий може да бъде вреден. СЗО препоръчва да не се надвишават 5 грама сол на ден за възрастен. Това количество съдържа около 2 г натрий. Опасното количество сол се натрупва, когато консумирате повече от 15 г на ден, отбелязва Труд.

Подобен излишък може да бъде вреден и да доведе до задържане на течности. Един грам натрий води до 200 мл задържане на течности. Това не само причинява подуване, но възниква и скрит оток на вътрешните органи, което нарушава тяхното функциониране. Той представлява най-голяма опасност за бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове.

Излишният натрий се изхвърля с урината, но калцият също се измива. Това може да доведе до остеопороза. Допълнително се натоварват бъбреците, които филтрират течността, и може да се образуват камъни в бъбреците.

Голямото количество сол пречи на разграждането на мазнините и това води до наддаване на тегло. Излишните отлагания на сол увреждат кръвоносните съдове, като ги карат да станат по-малко издръжливи и по тях да се появяват по-често холестеролни плаки.

Също така, когато се отлагат соли, рискът от развитие на захарен диабет, белодробни заболявания и онкология се влошава.

Няма анализ или тест, който надеждно да идентифицира излишната сол в тялото, но съществуват някои външни признаци.

Често се появява жажда. Излишъкът от натрий води до нарушаване на водно-солевия баланс. Необходими са повече течности, за да могат бъбреците да отстранят излишъка. Ето защо, след като хапнете нещо солено, се чувствате жадни.

Паметта се влошава. При излишък на сол се нарушава когнитивната функция на мозъка, включително способността за запомняне и научаване на нова информация. Тъй като бъбречната функция се влошава с годините, нарушенията в мозъчната функция стават по-забележими.

Появата на подуване, което не изчезва дълго време. Най-често могат да се подуят глезените, контурите на лицето и пръстите.

Желание да ядете солени храни, джънк фууд, пържени картофи или чипс, които съдържат много сол.

Високо кръвно налягане. Натрият задържа вода в кръвоносните съдове, което води до увеличаване обема на кръвта и повишаване на кръвното налягане.

Във вътрешните органи се задържа течност, което води до подуване в коремната област.

Стомашни болки. Големите количества сол могат да раздразнят лигавиците на храносмилателната система, причинявайки болка и възпаление.

Често уриниране. Високите концентрации на натрий ви правят жадни, а ако пиете повече вода, посещавате тоалетната по-често.

Болки в кръста. Тъй като излишната сол се отделя през бъбреците, при голямо натоварване може да възникне възпаление или образуване на камъни.

За да изведете солта от организма, пийте повече вода - малки количества през целия ден, а не половината от дневния си прием наведнъж. В противен случай ще има рязък скок на налягането и това ще увеличи натоварването на съдовете, освен това ще доведе до рязък спад на нивата на натрий, причинявайки слабост и лошо здраве.

Има няколко препоръки в пиенето на вода. Тя трябва да бъде точно толкова, от колкото се нуждае тялото ви – около 8 чаши на ден за възрастен. Ако превишите нормата, натоварването на бъбреците ще се увеличи. В допълнение към натрия, други полезни вещества, като калий, също ще бъдат отделени. Освен това тялото ще започне да се стреми да задържа натрий, тъй като той е необходим за нормалното функциониране на много органи. Увеличаването на течността води до повишаване на кръвното налягане и натоварва сърдечно-съдовата система. Следователно не трябва да пиете твърде много вода, за да премахнете солта.

Яжте продукти, богати на калий: банани, домати, праскови, спанак, смокини, гъби, авокадо, фурми, сливи, картофи, грах, кайсии, нискомаслено кисело мляко.

Намалете готовите храни - соев сос, майонеза, кетчуп, преработени храни, бързо хранене, колбаси и консерви. Те съдържат големи количества сол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари