Как да не се избием, докато правим семейния си бюджет

0
Общ ли е семейният бюджет и как да си разделим разходите в семейството?
Общ ли е семейният бюджет и как да си разделим разходите в семейството?

Общ ли е семейният бюджет и как да си разделим разходите в семейството?

Човек и добре да живее идва един момент, в който връзката му преминава на етап, в който трябва да реши как да разпредели приходите и разходите си в семейството и без да разруши личните взаимоотношения.

Според икономиста Роберто Маринов има различни начини и методи при изготвянето на семейния бюджет и, ако сте семейство или дори живеете на семейни начала, бюджетът трябва да бъде общ, предава bTV. Но по презумция ли семейният бюджет е общ или има други алтернативи на неговото разпределение?

„Необходимо е да се поделят отговорностите, в това число задълженията между съпрузите или двойката, без значение от това кой получава повече средства в семейството. В практиката се срещата различни варианти, например:

  • Делим поравно - без значение от това колко получаваме.

Това най-вече може да се случва при семействата или двойките, които са започнали връзка скоро или получават горе-долу сходни заплати и си нямат кой знае какво доверие помежду си. Този принцип е подходящ повече за съквартиранти или студенти, отколкото за семейство. Например, всички разходи месечно ни възлизат общо на 1500 лв., ти плащаш 750 лв. и аз плащам 750 лв.

  • Който получава повече - плаща повече.

При тези семейства, член от семейството може да заделя например по 60 % от заплатата си. Но едно е да заделяш от заплатата си 60 % , ако взимаш 1500 лв., което е 900 лв. и съвсем е друго, да заделяш отново 60 % от заплата, която е 3000 лв, които вече се равняват на 1800 лв.

  • Разпределяне на разходите

При този вариант има разбиране и договаряне между двойката към това, кой, какво и кога заплаща. Например, мъжа заплаща отопление, вода, интернет, комуникации, гориво, транспорт, сметки за поддържане на жилището, а жената закупува, например, хранителни продукти, тоалетни консумативи, дрехи за децата и пр. Разходите, свързани с отглеждането и възпитаване на децата пак са за лична договорка - учебници, помагала, извънкласни дейности и занимания, спорт и т.н. Допълнително към това спадат почивките през ваканциите, както и посещение на различни празнични тържества-като сватби, балове и т.н.

Как да не се избием, докато правим семейния си бюджет

„За да не се избием, е необходимо да говорим помежду си и да „поставим всичко ясно на масата“. Виждал съм и съм чувал какво ли не, например „Моето си е мое, заплатата си е моя и аз ще преценя най-добре какво да правя с нея…докато твоето е общо?!“, казва експерта.

Маринов казва, че ако на единият член от семейството е по-тежко да заплаща разходите или по-голямата му част от заплатата се изразходва за семейството му и накрая остава без пари, е необходимо, да го съобщи на другия член от семейството и двамата да направят съвместен план как да излязат от тази ситуация (това се получава най-вече, ако единия член е безработен, в дългосрочен болничен, по майчинство или дори може да работи на непълен работен ден (почасово).

Вариант за излизане от такава ситуация е чрез намаляване (оптимизиране на разходите), в това число и отказване от някои от забавленията или просто отказване от някои удобства или услуги, например отказване от абонамент за услуга или преминаване на по-евтин вариант.

Втори вариант е, семейството да придобие допълнителни доходи, чрез допълнителна работа, труд и т.н.

Кои разходи са семейни и къде могат да избухнат скандали при разпределението?

Друг спорен момент е разходите за развлечения, хоби, забавления и т.н.

„Тук всеки може да има претенции как да харчи определени средства само за себе си или както се казва да имам личен Фонд „И аз съм човек“. Това е особено валидно, ако хобито ти е по-скъпо или е свързано с доста разходи. Но отново, казвам, че трябва да има договорка между двойката и съгласие по въпросите кой, кога и колко често ще го прави“, добавя той.

Например, не е най-доброто решение за семейството ти всеки уикенд да ходиш на риболов за ден, два, а пък съпругата ти да отглежда малките ти деца сама вкъщи (истински пример), това със сигурност рано или късно ще ви доведе до семеен конфликт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари