Как да не преяждаме по време на празниците

0
Има няколко златни препоръки, около които се обединяват диетолозите
Има няколко златни препоръки, около които се обединяват диетолозите

Коледа е тук, а Нова година чука на вратата

Добре е да се погрижим и за храносмилателната си система, за да стартираме годината в добро здраве и добра форма. 

Нека не забравяме, че всичко в живота ни се крепи на баланса. Често празненствата с изобилие от храна и алкохол стават причина за системно преяждане, което оказва много негативно въздействие върху стомашно-чревната система. А доброто храносмилане е основната предпоставка за добро качество на живот. Когато то се наруши, организмът остава недохранен, интоксикиран, страдат всички системи, включително психиката и имунитета. 

Често по време на празници започват оплакванията от киселини, подут стомах, усещане за тежест, спазми и газове, а на финала на празничния маратон ни спохождат и... няколко килограма в повече. 

Как да избегнем преяждането?

Има няколко златни препоръки, около които се обединяват диетолозите и обещават, че ако ги спазваме, ще успеем да се храним балансирано, макар и преминавайки от маса на маса, пише puls.bg

  • Предварително планиране. Време е да се научим да се отнасяме по-съзнателно към себе си! Пълноценното, балансирано хранене през всеки ден от годината е основата за това отношение. За да го постигнем обаче, особено в натоварени периоди като коледно-новогодишните празници, е важно да планираме внимателно менюто си и да избягваме сериозни отклонения от него, въпреки дебнещите ни отвсякъде изкушения.
  • Прием на много вода. Голямото количество вода стимулира обмяната на веществата и помага за по-успешното контролиране на апетита. Важно е да пием вода между храненията, а не по време на хранене, като ежедневно се нуждаем от 2–3 литра течности. Освен вода, подходящи са и слаби билкови чайове (плодовите - по-рядко). 
  • Избягване на алкохола. Ясно е, че празниците и наздравиците вървят ръка за ръка, но нека не забравяме колко много натоварваме черния си дроб с консумацията на спиртни напитки. Препоръчително е да се въздържаме също от подсладени натурални сокове, нектари и всякакви газирани напитки. 
  • Повече движение. Специалистите препоръчват 60 до 90 минути умерено натоварване дневно. Можем без особено затруднения да го постигнем с две половинчасови разходки в енергично темпо, преди обяда и вечерята. 
  • Периодични фастове (циклично гладуване) и разтоварващи дни. Ако направим разтоварващ ден преди и/ или след празника, на празничната вечеря можем да се отпуснем и да си похапнем без угризения. По същия начин ще ни помогне и спазването на фаст – 16, 18, 20 или 24-часово гладуване, като през този период не се консумира нищо друго освен чисто кафе, чай и достатъчно количество вода. Идеята на фаста е да регулираме калорийния излишък от празничната трапеза. Например, ако вечерята е била твърде обилна, на следващия ден, съвсем логично, пропускаме закуската или правим още по-продължителен фаст. 
  • Правилото на пълната чиния. То е много лесно за спазване: без значение какво обичаме да хапваме, важното е на всяко хранене да консумираме количеството храна само от една чиния. Каквото сипем в нея със сядането на масата, това е всичко, което изяждаме. Без да я препълваме и без да си досипваме! Ако спазваме това правило, ще можем да си хапваме и баница, и питка без угризения, но е добре все пак в чинията ни да има и достатъчно зеленчуци. Така поддържаме здравословен баланс. 

Можем ли да се презастраховаме срещу преяждане

Дали ще съумеем да запазим баланса хранене-движение-почивка по време на празниците зависи само от нас. Но междувременно можем да се погрижим за доброто функциониране на храносмилателната си система с помощта на препоръките на немската натуропатична школа. 

  • За регулиране на храносмилането Шуслеровите терапевти препоръчват преди и по време на празниците прием на Шуслерови соли №6, №9 и №10. Целта е да се подпомогне функционирането на храносмилателната система, да се намали повишената киселинност и да се освободи тялото от токсини, все проблеми свързани с небалансирано хранене и прием на повече алкохол. Сол №6 стимулира чернодробната функция и ускорява процесите на елиминация и детоксикация, №9 отговаря за преработването на мазнините и регулира киселинността в организма, а №10 извежда токсините от чернодробните клетки и от организма. Приемат се по 5 табл. от всяка сол дневно, като програмата може да се прави 2-3 пъти през годината за 1 месец.
  • Друг вариант е да се използва помощта на хомеопатията – Окубака е хомеопатичен препарат, за който е известно, че засилва секрецията на жлъчния сок и улеснява храносмилането. Може да се приема и превантивно – преди и по време на празниците, всеки ден по 1 доза за предотвратяване на стомашни смущения и оплаквания. Ако се появят храносмилателни проблеми след прием на храна, Окубака също може да помогне с прием начесто (на всеки час), до настъпване на подобрение. 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари