Как да бъдем по-организирани в домакинската работа

0
Всяка една работа изисква план, за да върви гладко
Всяка една работа изисква план, за да върви гладко Снимка: ThinkStock/Getty Images

Всяка една работа изисква план, за да върви гладко.

Същото се отнася и за домакинската работа. Обикновено ние я оставяме за събота и неделя, когато сме свободни от други неща, но сякаш и времето тогава не стига. В следващите редове ще споделим с вас няколко съвета, с които ще можете да организирате по-добре времето си, пише Actualno.

Създаване на рутина

Тук не става въпрос да правите всичко механично, но е хубаво да си изградите навици. Почистването на печката може да става в събота сутринта, миенето на чиниите след всяко ядене или пък след обяд, или когато на вас ви е удобно и предпочитате да го правите. По този начин ще си създадете нагласа, че по това време на деня, ще правите само това.

Не правете дълъг списък

Вместо да правите дълъг списък, степенувайте задълженията си по важност. Например, можете да си направите няколко малки, които да залепите за вратата на хладилника или на друго видно място. Запишете нещата само с една две думи. Бъдете честни със себе си и си признайте, че когато видите „хол – прахосмукачка, разходка на кучето, пускане на пералня“ и т.н. се обезкуражавате и не искате да започвате нищо.

Освободете пространството от излишни вещи

Веднъж на 6 месеца е хубаво да си направите равносметка какво използвате често, кое по-рядко и кое стои и събира прах от дълго време. Преценете дали последното ще го използвате някога в бъдеще и ако не – дайте го на някого, който има нужда. Когато в дома ви няма излишни вещи, по-лесно можете да подредите и да поддържате чистота.

Ангажиране на децата

Детската стая няма да се оправи сама, но не и нужно да правите фокуси, за да ви стигне времето за нея. Това е чудесна възможност да покажете на децата си, че имат задължения у дома и е хубаво да си ги спазват. Вместо вие да чистите и подреждате, накарайте ги тях. Така ще се почувстват част от процеса, освен това ще си спестите въпроси от рода на „Мамо, това къде е?“.

Настройвате си аларма

Мобилният телефон има функция да помни вместо от нас. Затова е хубаво да си създадете навика да записвате в календара му важните събития. Те може да са рождени дни, родителски срещи, концерт, промоция на книги и други. Когато знаете, че тези неща ще ви се напомнят в точния момент, ще можете да си организирате нещата у дома по-спокойно, без да се притеснявате, че нещо сте забравили или не знаете кога е.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари