Трикове за бързо и лесно почистване на бъркотията след празниците

0
Едва ли искате да прекарате дните между Коледа и Нова година в чистене
Едва ли искате да прекарате дните между Коледа и Нова година в чистене Снимка: Getty Images

След края на светлите празници обикновено остават не само прекрасни спомени за споделени мигове с близки и приятели, подаръци и звън от наздравици, но и много следи от купона, който сте завихрили.

Едва ли искате да прекарате дните между Коледа и Нова година в чистене. Приготвили сме ви списък от няколко лесни трика, с които да се справите бързо и лесно с най-проблематичните места и щети, останали след празниците, пише Actualno.

  1. Светлите празници и светлините от свещите обикновено оставят несветли следи върху покривки, дрехи и постелки. Коледа е немислима без свещи, а да се разминете без восък по покривките е почти невъзможно. Ако свещите са с цвета на покривката, може да премахнете восъка с ютия. Поставяте 2 бели салфетки от двете страни на восъка и минавате с гореща ютия върху тях. Подменяте ги, щом се напоят с восък и повтаряте, докато той изчезне напълно. Какво се случва обаче, ако бялата ви покривка е покапана с червена свещ? Ще премахнете восъка с ютията, но как ще се отървете от оставащото червено петно? В този случай просто сложете покривката не в пералнята машина, а във фризера. Восъкът ще замръзне и ще се отстрани лесно и без остатък и петна. Трикът не успява да помогне при всички видове тъкани, но е ефективен при повечето от тях.
  2. Петната от червено вино – едно от любимите за коледните празници – са друго предизвикателство, с което се сблъскват домакините. Интересен и любопитен факт е, че петната от червено вино може да изчистите с… бяло вино. Налейте ги и търкайте с кърпа. Ако петната от червено вино са върху бял текстил, може да използвате и кислородна вода, но внимателно.
  3. Ако децата на гостите ви са нашарили дивана с химикал, няма нужда да правите планове за закупуване на нов. Мастилото може лесно да бъде почистено с ацетон. Преди да започнете да търкате обаче накапете водороден прекис около петната, за да не се разпространява мастилото. И не забравяйте да търкате и работите от вън на вътре.
  4. Ако сте прекалили с фойерверките до степен, при която прозорците ви се нуждаят от почистване и освежаване, а зимата и празниците не са моментът, в който бихте искали да триете няколко часа с препарати, използвайте оцет. 1 супена лъжица оцет се слага в 1 литър топла вода и се пръска върху петната. Не изисква търкане и не оставя следи – чисто, лесно, бързо.
  5. Силно зацапани съдове, останали след приготвянето на ястията за трапезата, може да изчистите със сол. Внимателно търкайте и пропуснете тефлоновите покрития, тъй като солта е абразивна и ще ги наруши.
  6. Килимите, замърсени от недосетливи гости, не събули обувките си, или от храна може да почистите бързо със сода. Наръсете върху петното, оставете да престои и просто изметете.

Триковете ви дават общи насоки за справяне с бъркотията след празничната трапеза, но не забравяйте, че не всички тъкани са еднакви и е възможно при част от тях усилията ви да следвате тези съвети да нямат ефект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари