Как България купи с европари китайски маски-менте

0
Закупените от Китай с европейски пари предпазни маски се оказаха от най-долнопробно качество
Закупените от Китай с европейски пари предпазни маски се оказаха от най-долнопробно качество

Закупените от Китай с европейски пари предпазни маски се оказаха от най-долнопробно качество, показа разследване на Биволъ.

Референтна американска лаборатория е тествала десетки модели китайски маски и дава на този производител – Ryzur – най-ниската оценка за филтрация – максимум 34%, вместо очакваните 95%. С две думи – не пазят. Освен това китайската фирма не фигурира в “белия списък” на Американската агенция по храните и лекарствата FDA. Но пък афишира нейния логотип, което намирисва на измама.

Въпросните маски са част от правителствена поръчка, шумно рекламирана като лично постижение на премиера Бойко Борисов, който договорил с китайския си колега доставка на 1 176 770 бр. на стойност 1 412 124 евро. Те бяха закупени от Министерството на здравеопазването със средства по европейската оперативна програма “Региони в растеж”. Маските са за служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Обикновените хирургически маски филтрират около 30% от вдишваните частици и микроби и на практика не защитават този, който ги носи от вируса, а защитават само околните. Маските от висок клас, т.нар. респиратори, филтрират 95%. Те се обозначават с FFP2 (EN 149-2001) по европейски стандарт, или N95 (NIOSH-42C FR84) по американски или KN95 (GB2626-2006) по китайски. На теория маска FFP2 спира всички частици, бактерии и вируси и е достатъчно добра защита за носещия я, ако той я слага и използва правилно.

До момента са пристигнали две пратки с маски, като втората от тях дойде на 2 май със самолет на България Ер. Пресцентърът на МВнР разпространи снимки, от които се видя, че става дума за маски тип KN95 от производителя Ryzur.

Логотипът FFP2 също се вижда ясно на кашоните с пристигналите от Китай маски. Пълното име на производителя им е Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. Той прави хирургически маски,  предпазни KN95 маски-респиратори по стандарта GB2626 /виж тук/  и медицински KN95 маски-респиратори по стандарта GB19083-2010 /виж тук/. Референцията на производителя за обикновените маски е RZ95B, а за медицинските RZ95A.

Маските, кацнали на 2 май, и описани в правителственото прессъобщение като “предпазни”, са RZ95B. Това е видно и от надписите на кашоните – disposable particulate respirator Face Mask KN95, а не medical respirator.

Точно този модел респиратор по стандарта GB2626 е тестван от американската Национална лаборатория за персонални защитни технологии (NPPTL), която е част от Центъра за контрол на заразни заболявания (CDC). Изследването е извършено в края на април т.г. и засяга само филтрацията на частици и микроби, а не дали маската приляга плътно по лицето.

Маските на Ryzur, тествани от NPPTL

Тестване на маската на Ryzur в NPPTL

Сред 92 изследвани модела /виж тук/, маската на Ryzur се представя най-зле. Максималната ефективност на филтъра на тази маска е едва 33,9%! Това е скандално ниско спрямо заявените 95% за този клас респиратори. На практика тази маска не предпазва изобщо от вдишване на коронавируса.  Пълният доклад от проучването може да бъде видян тук.

Три печата за качество, а колко ментета?

От амбалажа на маските се вижда, че производителят претендира няколко неща за своя продукт: че той отговаря на FFP2 стандарта, че е одобрен от  стриктната американска агенция по безопасност на храните FDA и, че е одобрен за използване в Европейския съюз (CE).

Печатите FFP2, FDA и CE на кашоните с маски Ryzur

Тестът на референтната американска лаборатория обаче показва, че първият печат на опаковките FFP2 не отговаря на истината. Продукт с такова качество трябва да филтрира 95%, а реалността не е такава.

Биволъ издири копия на сертификатите FDA и CE за тези маски.

Въпреки лошото качество се вижда, че сертификатът с логото на FDA не е сертификат за одобрение на продукта издаден от американската агенция. Документът е издаден от посредник в Китай, който е регистрирал този продукт в базата данни на американската агенция. Регистрирал го е като кандидат да получи одобрение.

Това е често използван номер от китайските производители, които регистрират продуктите си в системата и гордо ги рекламират като FDA registered. Но разликата е като да се регистрираш за шофьорски курс и да вземеш книжка.

Впрочем, FDA е публикувала официален списък с оторизираните респиратори от Китай, в който изобщо не фигурира производител с име Ryzur.

Другият сертификат за продукт оторизиран в Европейския съюз изглежда автентичен. Той е съвсем пресен, от 17 март 2020 г. Издаден е преди американската лаборатория да тества маските и да установи мизерното качество на филтрирането, което предлагат.

Поредна издънка със защитните средства

Вносът на маски, които не покриват стандартите, е поредния фал на гръмко рекламираните действия на правителството да осигури персонални предпазни средства и екипировка за борба с коронавируса.

Както вече разкри Биволъ, от ОАЕ вместо маски дойдоха фурми. Освен това Емирствата ни изпратиха дезинфекциращи гелове за ръце с метилов алкохол.

Все още не са пристигнали обдишващите машини, които закупихме на двойна цена, но британски медици алармираха, че продукцията точно на тази фирма е с опасно качество.

За щастие, маските не са предназначени за използване в медицината. С такова несъответствие в качеството те биха били опасни за здравето и живота на медиците. Остава да видим дали правителството ще раздаде маските на полицаите и митничарите, или ще ги върне на китайците, както направиха правителствата на Испания, Нидерландия, Турция и Австралия с милиона маски с несъответстващо качество?

Това е въпрос с повишена трудност за процъфтяващата българо-китайската дружба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари