Кадиев: Много висока инфлация през юли, заради екстремните цени на ток и горива

0
Инфлацията на НСИ обаче не ни върши работа при определяне на финансовата ни политика към пенсионери и възрастни
Инфлацията на НСИ обаче не ни върши работа при определяне на финансовата ни политика към пенсионери и възрастни

В петък или понеделник НСИ ще изкара юлската инфлация

Ще е много висока заради екстремните цени на ел.енергия, горива и метали, които повличат всичко останало, разясни икономистът Георги Кадиев във Фейсбук. 

Инфлацията на НСИ обаче не ни върши работа при определяне на финансовата ни политика към пенсионери и възрастни. “Кошницата” на тази инфлация включва стоки, които пенсионерите не ползват или ползват много рядко- самолетни билети, пиана, екскурзии, концерти и т.н.

Това, което трябва да направим е да натоварим НСИ да изследва специфична кошница само със стоки и услуги, които пенсионерите ползват.

Тя ще ни даде отговор на въпроса какво и колко потребяват, вдига ли преизчисляване на пенсиите стандарта им или просто компенсира инфлацията.

И ще ни каже какво да предприемем. Целта е постепенно да вдигаме стандарта им. С малко, но постоянно. Вижте Китай- за 40 г. с ежегоден ръст от бедна страна е на път да стане най-голямата световна икономика.

Без анализ не се прави политика професионално.

Актуализации на бюджета с произволно взети числа е гледане в тавана. Инфлацията вече изяде тези 12.6% ръст на пенсиите, които правителството сега предлага.

Георги Кадиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари