Къде у нас се говори на най-правилният български език?

26
Само относително може да се каже, че може би подбалканските градове са най-близко до книжовния език
Само относително може да се каже, че може би подбалканските градове са най-близко до книжовния език Снимка: puzzlefactory

Само относително може да се каже, че може би подбалканските градове са най-близко до книжовния език

Да знаеш чужди езици се смята за важно умение на много места, но колко от нас познават родния си език? В българския има между 40 – 50 диалекта или както казват бабите - "Всяко село си е башка език."

От екипа на "България в 60 минути" по БНТ провериха къде се говори най-добре български език.

Според проф. д-р Лучия Антонова, директор към института по български език, е много трудно да се каже, че в един определен край или една определена част на България се говори по-правилен български език, отколкото в друга.

"Обикновено търновчани се препоръчват като най-правилно говорещите, защото смятат, че са наследници на търновските боляри. Моят дядо беше от Търново и казваше: "изядъ" и "сиренътъ", което не можем да препоръчаме като правилен български изговор. Само относително може да се каже, че може би подбалканските градове са най-близко до книжовния език, но това е само относително".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Мичето
    Що за глупости с които ни занимавате?! Няма никакво значение къде се говори "най-правилно" български език,а доколко си грамотен,за да говориш литературен български език.Това означава да си на ти с лексиката и синтаксиса на езика ни,да знаеш,че в България и в нейната азбука има букви Ч ,Ш и Щ и да ги използваш по предназначение,А не да ги заменяш с 4,6,шт штш,което е проблемът.А иначе е вярно,че Великотърновският диалект е в основата на книжовния ни език.Но е момента на поставянето му в основата на нашия език до днес е имало три сериозни и компетентно направени езикови реформи,които силно са му повлияли в качествено отношение и са модернизирали толкова сериозно,че всички останали славянски,романски,саксонски езици все още са много далече от резултата,който е постигнала България.Нека да напомня също,че в групата на източните славянски езици ЮНЕСКО от много години признава,че има само един език -българският ,и две езикови норми - банатската появила се през 1718 г.и македонската установена официално през 1945 г.Ние ,българите, сме виновни,че си избираме държавни ръководители само след конкурс за доказване на наследствена тъпотия и неграмотността нива са ни учените,и политиците,и журналистите,а най- вече е зле положението с подрастващите.Затова не се чудете за грешката в заглавието.Неправилно поставеният пълен член е на-малкия ни проблем.
  • 0
    10
    Лингвист
    Като изключим турцизмите и минималния процент диалектни форми, Шуменският регион е един от претендентите за приза!
  • 13
    9
    Иваил
    Още в заглавието Ви има грешка - как да прочета статията Ви за правилен български език ... .
  • 9
    8
    Natoshi Sakamoto
    Според мен, най-правилният Български език, се говори в село Трън.🤔 И нека споровете започнат сега .🤣
  • -31
    7
    Плевен
    Най правилният говор е в град Плевен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари