Къде ще хвърлят кръста на Йордановден в Русе

0
Литийно шествие и водосвет за Богоявление в Русе
Литийно шествие и водосвет за Богоявление в Русе

По традиция на 06 януари, Йордановден, Русенската Митрополия и Община Русе организират Богоявленски водосвет.

В 11:00 ч. пред Катедралния храм „Света Троица” е началото на литийното шествие, а церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11:30 ч. на Понтона под хотел „Рига”.

Поздравително слово ще произнесе зам. областният управител г-н Валентин Колев, като в чест на празника ще бъде строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Н.В.П. Русенски митрополит Наум, който ще поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.

Желаещите да влязат в надпреварата за изваждане на кръста от водите на река Дунав ще имат възможност да се запишат за участие на същия ден в 10:30 ч., един час преди церемонията, като условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност, удостоверяващ пълнолетието им.

Всички желаещи да скачат в ледените води, трябва да имат предвид, че от съображения за сигурност се налага ограничение на броя участници до 15 човека, затова е важно да се явят навреме за записване. По традиция, успелият да стигне пръв до богоявленския кръст, ще получи хавлиен халат и парична награда, връчени му от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук