Къде изчезна дунавската риба?

0
Лови ли се риба край бреговете на Русе
Лови ли се риба край бреговете на Русе Видео: БНТ

В “Денят започва” Роман Сушков и Стилян Антонов ни предлагат кратка проверка из рибните магазини в Русе. Има ли все пак дунавска риба и дали се лови край бреговете на града?

Това е най-често срещаната реклама в русенските рибни магазини – прясна дунавска риба. В по-голямата част от годината това е по-скоро изключение или просто рекламен трик. В момента, обаче, дунавската риба наистина върви. Ето при какви условия достига до пазара, предаде БНТ.

“От рибарите – риболовен дневник с номер, който се завежда в наш дневник тук. Представя се пред инспекцията по рибарство и аквакултури. Така че рибата е с доказан произход. На документа се вижда, че рибата е от село Батин – както казах по-рано, работим с Батин. И на нея са описани количествата, които съм получил, и вида рила, която съм получил”, обяснява Славко Жеков – продавач-консултант и добавя: “Рибата е нетрайна, но магазинът е голям. Имаме си ледогенератор – наш, с който си произвеждаме лед, както трябва се съхранява. Имаме камери, в които я съхраняваме. 4-5 дена е срокът на годност на рибата. Нямам досег с русенските рибари. Както казах, магазинът е на Тутракан. Имаме си борса в Тутракан, която ни зарежда.”

И така – риба край Русе, поне с търговска стойност, не се вади, а най-близките места, от които зареждат магазините са Тутракан и Батин. В близкия магазин също откриваме речна риба. Търговците твърдят, че не лъжат клиентите си, предлагайки произведената язовирска риба за дунавска.

“Аз например работя повече с дунавски риби и не си лъжа клиентите. Щом пише на етикета “Дунавска риба” – значи е дунавска. Например дунавски толстолоб, облеза също е дунавски, платиката е дунавска, мряната е дунавска. Мряната да речем не може да бъде произведена по изкуствен начин”, коментира Златка Цанева – управител на рибен магазин.

Мряната е дунавска риба. Тя няма аналог в язовира”, пояснява Славко Жеков.

Ако все пак искате пълна гаранция за дунавския произход – насочете се не към така наречените луксозни риби – сом, бяла риба и шаран, а към костеливата, но много вкусна мряна.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари