Къде избраха да празнуват русенци?

0
Историческите места, които предпочетоха да посетят русенци
Историческите места, които предпочетоха да посетят русенци Видео: БНТ

На 3 март много българи избират да отидат на патриотична екскурзия - най-често до Панорамата „Плевенска епопея“ и историческия връх Шипка.

Според Института за анализи и оценки в туризма близо 240 000 хиляди българи са решили да посетят различни събития в страната, свързани със 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, предава БНТ.

Русенецът Светослав Иванов с носталгия си спомня как като войник е участвал в строежа на Панорамата „Плевенска епопея“. Затова решил да зарази с това вълнение и съпругата си, която никога не е виждала на живо музея. А според него мястото е свято, защото концентрира в себе си духа на славното време и подвига на героите.

Светослав Иванов: Исках да я заведа, защото Панорамата „Плевенска епопея“ е нещо много хубаво като паметник на тази величава битка. Много хора ходят в Плевен – особено на този светъл празник.

Има и още едно знаково място за Светослав в Плевен.

Светослав Иванов: Там, където служих, в момента е Военно-исторически музей. Също ще го посетим, защото там е много красиво – униформи, щитове, пушки.

Славка Белу и кучето Алфи пък решиха да са в Свищов на 3 март, който е първият освободен от руската дунавска армия град.

Славка Белу: С брат си съм, именно на 3 март, и ще се върна в неделя в Русе.

А други русенци избраха да посрещнат националния празник на връх Шипка. Цената на еднодневното пътешествие, което предлагаха туристическите агенции в Русе, е 25 лева и то включваше изкачване на всички стъпала до върха и посещение на храм-паметника „Рождество Христово“.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари