Кабинетът „Петков“ иска Европрокуратурата да има собствена администрация у нас

1
Също така зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната
Също така зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков се срещнаха снощи с представители на Европейската народна партия

Предстоят законодателни промени, които да позволят Европейската прокуратура да има собствена сграда в София.

Това съобщи Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, на брифинг в Министерския съвет късно снощи, предава Dir.bg.

Премиерът Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков се срещнаха снощи с представители на Европейската народна партия, които бяха поканени от министър-председателя да обсъдят политиката на кабинета за нулева толерантност към корупцията.

Лена Бориславова съобщи, че до една седмица ще бъдат представени законодателни промени, които да позволят Европейската прокуратура да има собствена администрация в София, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната.

Началникът на кабинета посочи, че е предоставена много добра възможност на представителите на ЕНП да бъдат запознати с фактите, да бъдат изложени всички съображения, свързани с процедурата във връзка със събития в последните няколко дни. Бориславова каза, че премиерът е споделил своите наблюдения относно системните проблеми на българската правосъдна система и управлението на евросредствата, които той е имал възможност да наблюдава в качеството си на министър на икономиката в служебното правителство, а и като министър-председател към настоящия момент. На срещата са изложени факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и кредитите, предоставяни от Българската банка на развитие. Премиерът е разказал за строителството на язовири от свързани фирми, без съответните разрешителни, както и за ситуацията със строителството АМ "Хемус" и с поддръжката на републиканската пътна мрежа.

С представителите на Европейската комисия и Европейския парламент са обсъдени възможностите европейските и българските институции да работят по-добре, по-ефективно в опазването и управлението на европейски средства и на националните бюджети.

"Поет е ангажимент от българското правителство да предостави наскоро изготвен доклад от Министерството на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства", информира Лена Бориславова.

Също така тя посочи, че по никакъв начин не е оказван политически натиск за арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, които бяха освободени след 24-часово задържане, без да им бъдат повдигани обвинения.

Бориславова обясни и защо няма съвместни изявления на представител на правителството и европейските депутати от ЕНП, пристигнали у нас, както бе съобщено по-рано от пресслужбата на Министерския съвет.

"Колегите от Европа много ясно заявяват, че те са тук на една неутрална мисия за това да установят какви са фактите и обстоятелствата и не могат да правят изявления, преди да бъдат събрани всички факти", обясни тя.

Бориславова допълни, че не е запозната с достоверността на публикуваните в интернет текстове, за които се твърди, че са показанията на премиера Кирил Петков от 17 март, когато бяха задържани Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. "Истината е, че всичко в тази държава тече. Аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка. Това изтича, след като те са се запознали с нея. Това е и една от причините, по които работим по този законопроект, който да обособи администрацията на Европейската прокуратура от тази на българската прокуратура", обясни началникът на политическия кабинет на премиера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    daskal
    Вече 15 години след включването ни в ЕС това е надеждата - външни, независими органи и експерти да поставят ред в държавата ни. Ние сами не можем!
  • 8
    1
    русенец
    Като ще има европейска прокуратура и разследващи органи, да вземем да се освободим от нашите, без друго са едни от най-скъпо платените чиновници и очевидно от години не вършат никаква работа. Да спестим едни пари на данъкоплатеца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари