Кабинетът пълни черна касичка за голямото харчене в края на годината

0
Бюджетът отчита рекорден излишък при извършени само 30% от планираните инвестиции
Бюджетът отчита рекорден излишък при извършени само 30% от планираните инвестиции Снимка: БГНЕС / Архив

Правителството вече пълни поредната черна касичка и се подготвя за голямото харчене в края на годината.

Министрите сериозно изостават с планираните в бюджета инвестиции, осигурявайки си по този начин резерв за безконтролни разходи по най-различни направления. За сметка на това кабинетът отчита рекорден бюджетен излишък въпреки заложения за годината дефицит от близо 1 млрд. лв., пише Мила Кисьова за вестник "Сега".

Според предварителните очаквания на финансовото министерство превишението на приходите над разходите през септември ще достигне почти 2.7 млрд. лв., което е 2.6% от прогнозирания за годината брутен вътрешен продукт. За сравнение - през септември 2017 г. излишъкът бе 2.4 млрд. лв., по-голямата част от който бе стопен в последните три месеца и годината завърши само с 800 млн. лв. преизпълнение. Наред с предварителните оценки за деветмесечието финансовото министерство публикува и подробни данни за бюджета към август. Те показват, че за осемте месеца на годината направените капиталови разходи са едва 30% от планираните 6.1 млрд. лв.

Задържането на правителствените разходи през по-голямата част от годината и създаването на впечатлението за голямо превишение на приходите в хазната се утвърди като любима тактика на българските правителства. Заради тази порочна практика управляващите получават множество критики. От една страна, държавата не извършва най-важните си разходи - капиталовите, които насърчават икономическия растеж и създават работни места. От друга страна, в края на годината правителството по свое усмотрение, без санкцията на парламента, насочва "спестените" средства към неясни и спорни проекти или запушва дупки в недофинансирани и нереформирани системи. 

Така например две години поред най-крупните суми от излишъка - по 1 млрд. лв. годишно, отиваха за спорната програмата за саниране. Тази година подобен разход няма да има, което прави сумата, която ударно трябва да се похарчи в последните два-три месеца на предизборната година, още по-впечатляваща. Наскоро финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че въпреки планирания дефицит очаква годината да завърши с балансиран бюджет или нисък излишък.

Към края на август излишъкът бе 2.39 млрд. лв. при 2.15 млрд. година по-рано. Постъпленията в бюджета се увеличават с 11.6% в сравнение с миналата година до 25.975 млрд. лв., като ръст има при всички видове данъци и осигуровки. Разходите към август също се увеличават с над 11% и достигат 23.587 млрд. лв.  Увеличението им основно се дължи на по-големите здравноосигурителни и социални плащания след вдигането на пенсиите и на минималната работна заплата през 2017 г., както и на по-високите заплати за учителите. Друга причина за нарастването са по-големите плащания по еврофондовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари